Παραμένει το πρόβλημα με την ανάπτυξη ράντζων στα νοσοκομεία της Αθήνας. Παρά την πρόσφατη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, η οποία κάλυψε τις ανάγκες του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", αναπτύσσονται καθημερινά 50 έως 70 ράντζα στα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου.
Με βάση τον παραπάνω αριθμό, τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν 1.600 ράντζα σε μηνιαία βάση. Ενδεικτικό είναι πως η Δ' Παθολογική κλινική του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" έχει συνολική δυναμικότητα (διαθέσιμα κρεβάτια) 33 κλινών και κάνει 150 εισαγωγές τον μήνα!
Μιλώντας την Τετάρτη στον Real, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε πως τα ράντζα αποτελούν διαχρονικό θέμα και πως - τη συγκεκριμένη περίοδο - αφορά τα παθολογικά περιστατικά, εξαιτίας των ιώσεων του αναπνευστικού. "Αυτή τη στιγμή, στο Λεκανοπέδιο συνολικά αναπτύσσονται επικουρικές κλίνες, δηλαδή ράντζα στις εφημερίες σε όλη την Αθήνα, γύρω στις 50 με 70", παραδέχτηκε.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στην κάλυψη της εφημερίας του "Λαϊκού" από το "Παμμακάριστος", το οποίο, πάντως, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης της Παθολογικής κλινικής και όχι μόνον. Παρά τις ελλείψεις, ο ίδιος εκτιμά πως είναι ένα κεντρικό νοσοκομείο, το οποίο "μπορεί να πάρει παθολογικά περιστατικά".
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, οι τελικές ανακοινώσεις για τις ιδιωτικές κλινικές που θα μετάσχουν στο εγχείρημα αναμένεται να γίνουν μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Αναφερόμενος στο σχέδιο, είπε πως "πρόκειται για ένα γνήσιο ΣΔΙΤ (σ.σ. σύμπραξη δημόσιου με ιδιωτικό τομέα), με την έννοια ότι έρχονται και ιδιωτικές δομές που επικουρούν χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του ασθενούς", καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει την ιδιωτική κλινική.
Όπως ανέφερε, αν σε ένα νοσοκομείο υπάρχουν 30 ράντζα, για τους ασθενείς αυτούς πληρώνει το Κράτος: "Πόσο προτιμότερο είναι αυτή τη θεραπεία να την λαμβάνει σε μία ιδιωτική δομή με το νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή με τα χρήματα που ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει είτε στη δημόσια, είτε στην ιδιωτική δομή;", διερωτήθηκε.
Επισήμανε, δε, πως όταν πια λήγει η εφημερία, οι ασθενείς δεν πάνε σε δωμάτια: "Άρα, στη λήξη της εφημερίας, η κάθε επικουρική δομή, είτε δημόσια είτε ιδιωτική που θα στηρίζει τα νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα, θα λαμβάνει με μεταφορά από τα ασθενοφόρα τους πολίτες που είναι εκείνη τη στιγμή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και θα συνεχίσουν τη θεραπεία τους", σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Εξήγησε πως η διαλογή των ασθενών θα γίνεται στο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο και η διακομιδή θα αποφασίζεται βάσει της βαρύτητας των περιστατικών.
Αναφορικά με το νοσοκομείο "Αττικό", τόνισε ότι περίπου σε 9 με 10 μήνες, ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός ανάπτυξης 52 επιπλέον κλινών: "Σε βάθος χρόνου, λύνει το πρόβλημά του", εκτίμησε ο υπουργός, λέγοντας πως η ένταση αφορά κυρίως τους χειμερινούς μήνες.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του ευρωπαϊκού ποδηλατικού τουρισμού
Μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο που η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου
Πώς θα υιοθετήσω μια καλή συνήθεια