Με πρωτοβουλία του διευθυντή της ΜΕΘ του "Μαμάτσειου" νοσοκομείου Κοζάνης, Κωνσταντίνου Στόκκου, συγκεντρώνονται υπογραφές για αποστολή στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια και στο υπουργείο Υγείας με αίτημα την κατεπείγουσα στελέχωση της Μονάδας και την αποτροπή του διαφαινόμενου "λουκέτου", καθώς σύντομα μένει με έναν εντατικολόγο και μια αποσπασμένη αναισθησιολόγο. Την ίδια μέρα που ανέβαινε η πλατφόρμα, η ΜΕΘ του γειτονικού "Μποδοσάκειου" Πτολεμαϊδας άνοιγε και για "καθαρά" (μη COVID) περιστατικά, γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες πως ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία μπορεί να μείνει με μόνο μία ΜΕΘ.

Είχε προηγηθεί το παράδειγμα της Πέλλας, όπου τον Οκτώβριο του 2021, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, έκλεισε η ΜΕΘ στην Έδεσσα και οι δύο από τους τρεις εντατικολόγους μεταφέρθηκαν στα Γιαννιτσά, καθώς το προσωπικό δεν επαρκούσε για την λειτουργία και των δύο Μονάδων στο νομό.

"Δεν τίθεται, ούτε πρόκειται να τεθεί, ζήτημα λειτουργίας της ΜΕΘ Κοζάνης", ξεκαθαρίζει μιλώντας στο iatronet.gr ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης (φωτογραφία), ο οποίος επιχειρεί να κατευνάσει τις ανησυχίες, δηλώνοντας πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της.

"Δεν πρόκειται να μείνει η ΜΕΘ με έναν εντατικολόγο", αναφέρει, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα εξασφαλιστεί η στελέχωσή της με την επαναπροκήρυξη των άγονων θέσεων προηγούμενων προκηρύξεων και με τα ειδικά κίνητρα που έχουν προβλεφθεί. "Ήδη, από τις άγονες θέσεις που επαναπροκηρύσσονται, δύο προορίζονται για τη ΜΕΘ. Όπως διασφαλίσαμε στον προηγούμενο διάστημα τη λειτουργία της θα φροντίσουμε ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί", σημειώνει.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η ΜΕΘ του "Μαμάτσειου" μπήκε στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου από τον ίδιο, όταν ήταν διοικητής του νοσοκομείου (σ.σ. 2004 - 2010) και το προσωπικό που προσλήφθηκε υποστήριξε την όμορη ΜΕΘ της Πτολεμαϊδας, μέχρι την έναρξη λειτουργίας της το 2020 μέσα στην πανδημία. "Δεν μπαίνω στη διαδικασία να σχολιάσω απόψεις ή πρωτοβουλίες οποιουδήποτε γιατρού, αλλά ξεκαθαρίζω ρητά πως δεν πρόκειται να διαταραχθεί η λειτουργία της ΜΕΘ", επαναλαμβάνει.

"Δεν συζητάμε για κλείσιμο νοσοκομείων"

Οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Πέλλας και Ημαθίας, με δύο νοσοκομεία στην καθεμιά, μαζί με την Κρήτη και άλλες περιοχές της χώρας, έχουν μπει στο "κάδρο" του σχεδιασμού του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν ένα χρόνο "φωτογράφισε" την περιοχή ως "πιλότο" του σχεδιασμού για εξορθολογισμό του Χάρτη Υγείας, παραπέμποντας σε σχετική μελέτη του Δήμου Κοζάνης, που προέβλεπε την δημιουργία νέου τριτοβάθμιου νοσοκομείου για τη Δυτική Μακεδονία και τη μετατροπή των υφιστάμενων σε δορυφορικές δομές – ακτίνες.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έβαλε "φρένο" στις όποιες συζητήσεις, λέγοντας πως στον νέο υγειονομικό χάρτη που σχεδιάζεται προβλέπονται "δύο αυτόνομες δομές που σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουν χαρακτήρα αλληλοσυμπλήρωσης".

Τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη ΜΕΘ και την Παιδιατρική Κοζάνης, την Παθολογική και το Ακτινοδιαγνωστικό των Γιαννιτσών, αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες πως η "αλληλοσυμπλήρωση" που ανέφερε ο υπουργός θα οδηγήσει λόγω υποστελέχωσης σε κλείσιμο και συγχώνευση κλινικών, αργότερα ίσως και νοσοκομειακών δομών, στις περιοχές που διαθέτουν όμορα νοσοκομεία.

"Δεν συζητάμε για ζητήματα κλεισίματος νοσοκομείων στους νομούς όπου τυγχάνει να βρίσκονται δύο. Όλα αναλύονται και σχεδιάζονται με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών", αναφέρει σχετικά ο κ. Μπογιατζίδης και προσθέτει: "Η άποψη για το τι σχεδιάζεται και υλοποιείται στο πλαίσιο του νέου Χάρτη Υγείας εκφράζεται επισήμως από το υπουργείο, τον υπουργό και την αναπληρώτρια υπουργό. Ο σχεδιασμός ολοκληρώνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών".

Συλλαλητήριο στα Γιαννιτσά

Επαγγελματίες Υγείας, εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων και πολίτες της Πέλλας συμμετείχαν σε μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που διοργανώθηκε την Τρίτη στα Γιαννιτσά, ζητώντας την ενίσχυση του νοσοκομείου που υποφέρει από ακραία υποστελέχωση σε κρίσιμα τμήματα, όπως η Παθολογική, το ΤΕΠ και το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα. Τουλάχιστον 8 γιατροί παραιτήθηκαν τον τελευταίο χρόνο ενώ η λειτουργία των τμημάτων εξασφαλίζεται με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, κάποιες μέρες που οι βάρδιες δεν καλύπτονται οι ασθενείς παραπέμπονται στην Έδεσσα για αξονική τομογραφία, γεγονός που κατά τους ίδιους αποτελεί «πρόβα» για μελλοντικές συγχωνεύσεις.

"Στα Γιαννιτσά, προέκυψε ένα ζήτημα που σχετιζόταν με έναν αριθμό αναρρωτικών αδειών. Φροντίζουμε να ενισχύουμε τη λειτουργία των Τμημάτων με μετακινήσεις από την πρωτοβάθμια και από άλλα νοσοκομεία", αναφέρει ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ και διατυπώνει την εκτίμηση πως τα κίνητρα που έχουν ψηφιστεί θα προσελκύσουν νέο επιστημονικό προσωπικό. "Ήδη, αναπροκηρύσσονται οι άγονες θέσεις των προηγούμενων προκηρύξεων, όπως συμβαίνει και με όλα τα νοσοκομεία της ΥΠΕ. Στο επόμενο διάστημα βγαίνει η προκήρυξη των άγονων θέσεων και για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και πέρα από αυτές οι αντίστοιχες προκηρύξεις για τους συντονιστές διευθυντές των κλινικών μας τμημάτων", καταλήγει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του ευρωπαϊκού ποδηλατικού τουρισμού
Μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο που η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου
Πώς θα υιοθετήσω μια καλή συνήθεια