Αφήνοντας κατά μέρος το Savoir Vivre (κανόνες καλής συμπεριφοράς) η απάντηση στο ερώτημα γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες δεν φεύγουν από την Ελλάδα είναι απλή και δεν έχει σχέση με κανένα υπουργό και καμία κυβέρνηση - τα στελέχη της αγοράς απαντούν έξω από τα δόντια.

Διότι οι εταιρείες έχουν ρόλο να θεραπεύουν τον ασθενή. To ερώτημα προς το υπουργείο είναι γιατί μόνο το 50% των καινοτόμων φαρμάκων που εγκρίνονται στην Ευρώπη έρχονται στη χώρα και μάλιστα μετά από 500 μέρες; Μήπως για αυτό ευθύνεται η φαρμακευτική πολιτική που ακολουθείται, σημαία της οποίας είναι η υποχρηματοδότηση του φαρμάκου;

Και συνεχίζουν οι πηγές μας ''να σταματήσει η υποβάθμιση του ρόλου της φαρμακοβιομηχανίας ως χρηματοδότη του συστήματος και ο χαρακτηρισμός των εκπροσώπων θεσμικών φορέων ως "πωλητές".

Η Υγεία χρειάζεται σωστή, μετριοπαθή και υπεύθυνη πολιτική. Οι αρμόδιοι θα μπορούσαν απλά να αναγνωρίσουν την αδυναμία τους να εξασφαλίσουν κονδύλια σε αντίθεση με το μεταφορών και να αναγνωρίσουν όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια ο προηγούμενος υπουργός Υγείας τη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στη δεκαετή οικονομική κρίση (11 δισ. ευρώ) και την τριετή υγειονομική κρίση, που χωρίς την καινοτόμο βιομηχανία, απλά θα είχαμε πολλαπλάσιες απώλειες.  

Στο πλήγμα που δέχονται τα καινοτόμα σκευάσματα έχει αναφερθεί πολλάκις ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος). Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από μία ανακοίνωσή του στις 28.9.2022:

"Κάνοντας σημαία το επιχείρημα ότι δεν αποχωρήσαμε από τη χώρα ή δεν κλείσαμε ακόμη, 'άρα αντέχουμε', η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα, όχι την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης με όρους πραγματικής κατανάλωσης και ζήτησης (και όχι με 'δημιουργικά' μαθηματικά) ή την ορθολογική χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης, αλλά την ανακατανομή των υπερβάσεων μεταξύ των εταιρειών, προχωρώντας σε κατάτμηση της δημόσιας δαπάνης με λογιστικούς όρους, δημιουργώντας 'πατρίκιους' και 'πληβείους', ευνοούμενους και αδικούμενους.

Ο καθένας έχεις τις δικές του προτεραιότητες. Η δική μας προτεραιότητα είναι η κάλυψη των ασθενών με τα φάρμακα που χρειάζονται και είμαστε υπερήφανοι που συνεχίζουμε και το κάνουμε στις δύσκολες αυτές συνθήκες". 

Άρα, η Φαρμακοβιομηχανία έχει ένα αποκλειστικό ρόλο. Να ανακαλύπτει και να διαθέτει στους πολίτες φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας, που καλύπτουν αναπάντητες ανάγκες Υγείας των πολιτών. Δηλαδή, να καλύπτει θεραπευτικές ανάγκες που υπάρχουν και δεν καλύπτονται από τα μέχρι τώρα φάρμακα- με απλά λόγια, η φαρμακοβιομηχανία επανεπενδύει τα κέρδη της για να ανακαλύψει καινούργια φάρμακα για το καλό των ασθενών. Αυτό το κάνει με συνέπεια επί αιώνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών