Την αντίθεσή τους με τη διακομιδή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές μετά την εφημερία, εκφράζουν οι γιατροί του "Γ. Γεννηματάς" της Αθήνας, οι οποίοι προχωρούν και σε κινητοποιήσεις.

Διαφωνούν με την απόφαση του υπουργείου Υγείας και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) να διακομίζονται ασθενείς σε ιδιωτικά θεραπευτήρια την επόμενη της γενικής εφημερίας και στις "μικρές" εφημερίες του νοσοκομείου.

Το μέτρο εντάσσεται σε γενικότερο σχεδιασμό για μείωση των ράντζων και προβλέπει πως ασθενείς που δεν μπορούν να απορροφηθούν από το "Γ. Γεννηματάς" θα διακομίζονται στα θεραπευτήρια "Ερρίκος Ντυνάν", Metropolitan General και Therapis General Hospital.

Το μέτρο έχει εφαρμοστεί στην εφημερία του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", με καλά αποτελέσματα, και περιορισμένα αποτελέσματα στην εφημερία του "Αττικόν".

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η διακομιδή ασθενών "είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ασθενείς, αφού η παραμονή τους στα ΤΕΠ θα είναι χωρίς ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση, καθώς και η μεταφορά στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο θα γίνεται χωρίς συνοδεία γιατρού και σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς αυτός θα επιστρέφει στο Γεννηματάς, διακόπτοντας έτσι τη συνοχή της νοσηλείας του".

Από την ΕΙΝΑΠ τονίζεται πως είναι εξίσου επικίνδυνο και για τους εργαζόμενους, καθώς λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, οι ήδη ελάχιστοι γιατροί του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) επιφορτίζονται με την παρακολούθηση των ασθενών έως ότου διακομιστούν και με τη διακομιδή τους και με τεράστιο όγκο γραφειοκρατικής δουλειάς.

Σημειώνεται, δε, πως "το κόστος αυτής της διαδικασίας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πλήρωσης των κενών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου και του ανοίγματος των κλειστών νοσοκομείων", με την ΕΙΝΑΠ να κάνει λόγο για ξεκάθαρη επιλογή πριμοδότησης του ιδιωτικού τομέα.

 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό