Οι αλλαγές της θερμοκρασίας και του φωτός λόγω χειμώνα είναι πιθανό να κάνουν κάποιον να αισθάνεται ότι είναι σε χειμερία νάρκη.
Φαίνεται πως οι άνθρωποι έχουν μακρύτερης διάρκειας στάδιο ύπνου REM τον χειμώνα και μικρότερο την άνοιξη, ακόμα και σε πόλη, αναφέρουν Γερμανοί ερευνητές στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience.
Ο Dr. Dieter Kunz, του St. Hedwig Hospital δήλωσε ότι στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι η αρχιτεκτονική ύπνου στον άνθρωπο ποικίλλει ουσιαστικά μεταξύ των εποχών στους ενηλίκους που ζουν στην πόλη.
Αποτελεί πρόκληση η μελέτη του πώς επηρεάζουν τον ύπνο οι εποχές με αντικειμενικές μετρήσεις.
Ερευνητές του Charité Medical University of Berlin επέλεξαν 292 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μελέτη ύπνου σε διάφορες στιγμές.
Οι διαταραχές ύπνου των ασθενών θα μπορούσαν υποθετικά να επηρεάζουν τα αποτελέσματα αλλά πρόκειται για μεγάλο δείγμα που μοιράστηκε ισομερώς κατά τη διάρκεια του έτους.
Οι ερευνητές κατέληξαν με 188 συμμετέχοντες έχοντας αποκλείσει κάποιους όπως αυτούς που λάμβαναν φάρμακα που επηρεάζουν τον ύπνο.
Οι περισσότερες διαγνώσεις δεν είχαν εποχικό μοτίβο.
Οι ασθενείς είχαν τη βάση τους σε αστικό περιβάλλον με χαμηλή έκθεση σε φυσικό φως και υψηλή ρύπανση αλλά παρόλα αυτά υπήρχαν εποχικές αλλαγές στον ύπνο.
Ο συνολικός χρόνος ύπνου ήταν περίπου μια ωρα μακρύτερος τον χειμώνα έναντι του καλοκαιρού-όχι στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα.
Ο ύπνος REM ήταν 30 λεπτά μακρύτερος τον χειμώνα έναντι του καλοκαιρού.
Τα αποτελέσματα χρειάζεται να επιβεβαιωθούν σε δείγμα χωρίς δυσκολίες ύπνου. Εποχικές αλλαγές μπορεί ενδεχομένως να είναι ακόμα μεγαλύτερες σε υγιή πληθυσμό.
Πηγές:
Frontiers in Neuroscience.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Πώς θα επιλεγούν οι ασθενείς για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές
C4C: Η ευρωπαϊκή συμμαχία για καλύτερα παιδιατρικά φάρμακα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]