Η δημιουργία ενός πρότυπου "Πάρκου Υγείας" στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με πυρήνα τα υπάρχοντα νοσοκομεία "Παπαγεωργίου" και 424 ΓΣΝ, αποτελεί διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, σε τμήμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου έχει χωροθετηθεί η δημιουργία του υπό μελέτη νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή την ακύρωση του διαγωνισμού για το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους, δύο παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν να ανοίξει διάλογος για την δυνατότητα αλλαγής χωροθέτησης, ώστε και το Παιδιατρικό να ενταχθεί στο "Πάρκο Υγείας".

Η πρόταση για συζήτηση του θέματος κατατέθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας από τον Χρήστο Παπαστεργίου, επικεφαλής της παράταξης "Πράξεις για τη Μακεδονία" και είχε τη σύμφωνη γνώμη του Φίλιππου Γκανούλη της παράταξης "Οικολογία Πράσινη Λύση". Ο κ. Παπαστεργίου υποστήριξε πως η χωροθέτηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην περιοχή του Φιλύρου ήταν λανθασμένη και ζήτησε να συζητηθεί η δυνατότητα αλλαγής της και μεταφοράς στην περιοχή πέριξ του «Παπαγεωργίου» και του 424 ΓΣΝ. Παράλληλα, κάλεσε την διοίκηση της Περιφέρειας να ζητήσει από την κυβέρνηση να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης την εκπόνηση μελέτης για τον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρότι συμφώνησε για το λάθος της χωροθέτησης, πρόσθεσε πως η "συζήτηση αυτή έχει τελειώσει", καθώς το άνοιγμα μιας τέτοιας συζήτησης θα μπορούσε να λειτουργήσει σε βάρος της ολοκλήρωσης του έργου.

Ο κ.Τζιτζικώστας επισήμανε πως η Θεσσαλονίκη χρειάζεται «χθες» ένα αυτόνομο, αυτοτελές και ανεξάρτητο Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Χαρακτήρισε ως "προβληματικές και βαθιά ανησυχητικές" τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ έκανε γνωστό πως από τις συζητήσεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη αποκόμισε την εντύπωση πως η διαδικασία της προκήρυξης θα επανεκκινήσει το ταχύτερο δυνατό.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του "Πάρκου Υγείας" με πυρήνα τα δύο λειτουργούντα νοσοκομεία στη Δυτική Θεσσαλονίκη και σημείωσε πως στην ίδια περιοχή σχεδιάζεται επιπλέον η δημιουργία του υπερσύγχρονου ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο, ενός "μίνι CERN" που διεκδικεί η περιοχή.

Ο περιφερειάρχης πρότεινε τη διεξαγωγή συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας με αντικείμενο τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής, παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας, του Ιατρικού Συλλόγου και άλλων συναρμόδιων φορέων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης "Κοιτάμε Μπροστά", Χρήστος Γιαννούλης, πρότεινε να συναντηθεί ο περιφερειάρχης με τη διοίκηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος "για να δοθεί ένα μήνυμα προς τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της ακύρωσης του διαγωνισμού".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του ευρωπαϊκού ποδηλατικού τουρισμού
Μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο που η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου
Πώς θα υιοθετήσω μια καλή συνήθεια