Ανθρωποι που δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν ή να παραμένουν κοιμισμένοι ενδεχομένως έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή.
Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα νέας έρευνας που συνδέει την αυπνία με προβλήματα καρδιάς. Ανθρωποι με αυπνία είχαν 69% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα σε σχέση με ανθρώπους χωρίς αυπνία. Τα ποσοστά ήταν ακόμα υψηλότερα σε ανθρώπους με διαβήτη και αυπνία.
Η Yomna Dean, του Alexandria University, δήλωσε ότι η αϋπνία θέτει το σώμα υπο στρες, κάτι που προκαλεί την απελευθέρωση κορτιζόλης και μπορεί να επιταχύνει την αρτηριοσκλήρυνση.
Η Dean και οι συνεργάτες της εξέτασαν στοιχεία 1.200 ερευνών από 1,2 εκατομμύρια ενήλικες. Από αυτούς το 13% είχαν αϋπνία και οι περισσότεροι δεν είχαν ιστορικό εμφράγματος.
Μετά από 9 χρόνια, περίπου 2.400 άνθρωποι που είχαν αυπνία και σχεδόν 12.400 χωρίς, υπέστησαν έμφραγμα.
Οσοι κοιμόνταν 5 ή λιγότερες ώρες τη νύχτα είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα.
Ούτε ο πολύς ύπνος ήταν καλός για την υγεία της καρδιάς.
Άνθρωποι που κοιμόνταν 6 ώρες ή λιγότερο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής έναντι όσων κοιμόνταν 9 ώρες
Άνθρωποι που είχαν δυσκολία στο να αποκοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς τέτοια προβλήματα.
Ηλικιωμένοι με αϋπνία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή έναντι ανθρώπων χωρίς τη διαταραχή ύπνου. Νέοι με αϋπνία είχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Clinical Cardiology.
Πηγές:
Clinical Cardiology
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού