Μπορεί η πορεία της υγείας μας να καθοριστεπί από εμάς τους ίδιους; Πως και πόσο μπορούμε να παρέμβουμε στην όλη εξελικτική ψυχοσωματική διαδικασία; Είνια ο άνθρωπος ικανός να αλλάζει τον τρόπο ζωής του και να υιοθετεί πρακτικές υγείας, χωρίς απαραίτητα να ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο διαιτητικό μοντέλο ή να προμηθεύσεται με φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπίσει ή να προλάβει ενδεχόμενα νοσήματα;

Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντά μια δημοσιογράφος σε συνέντευξή της στο εξαίρετο γερμανικό ιατρικό περιοδικό για τους φαρμακοποιούς και τα φάρμακα "Pharmazeutische Zeitung".

Νηστεία, πολλά λαχανικά και ακόμη περισσότερη άσκηση, συν ένα ή δύο συμπληρώματα: η Nina Ruge, γερμανίδα τηλεπαρουσιάστρια και επιστημονική δημοσιογράφος, εξηγεί γιατί ένας υγιεινός τρόπος ζωής δίνει ώθηση στον μεταβολισμό των κυττάρων και αποτελεί τη βάση για υγιή μακροζωία.

Οι μικροί μαθαίνουν από τους μεγάλους. Η όσο το δυνατόν πιο φυτική διατροφή από μικρή ηλικία είναι ένα είδος ασφάλειας ζωής για υγιή γήρανση.

"Κατουσίαν, πρόκειται για έναν υγιεινό τρόπο ζωής που ενισχύει το θαύμα της κυτταρικής μας νοημοσύνης μέρα με τη μέρα για τα επόμενα χρόνια", λέει η Nina Ruge σε συνέντευξή της στη Pharmazeutische Zeitung.

"Το απόλυτο κοκτέιλ άμεσης αναζωογόνησης με συμπληρώματα και φάρμακα δεν μπορεί να υπάρξει. Η γήρανση είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία για κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, το θέμα δεν είναι να ζήσεις μέχρι τα 140 χρόνια, αλλά να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής που περνάς υγιής".

Απόφοιτος βιολογίας και γερμανικής φιλολογίας, ερευνά με πάθος το θέμα της υγιούς μακροζωίας εδώ και χρόνια. Στα τρία "βιβλία αναζωογόνησης" της εξετάζει εξονυχιστικά όλες τις μελέτες, αφήνει καταξιωμένους ειδικούς να πουν τη γνώμη τους και προκαλεί την περιέργεια για "αυτόν τον απίστευτο κόσμο της μακροζωίας που ανοίγεται".

Σύμφωνα με την Ruge, τα δύο τρίτα της ηλικίας των κυττάρων μας μπορούν να επηρεαστούν από τον τρόπο ζωής μας. Μόνο το 30 τοις εκατό περίπου καθορίζεται γενετικά.

Αυτό σημαίνει ότι η υγιεινή διατροφή, ο ξεκούραστος ύπνος, η άσκηση προσαρμοσμένη στην ηλικία, η σωστή αναπνοή και οι ψυχικοί παράγοντες έχουν τεράστια σημασία.

"Επειδή ο τρόπος που ζούμε μπορεί να επηρεάσει την επιγενετική μας υπογραφή, έχουμε τεράστια προσωπική ευθύνη για το πώς γερνάμε. Αυτοευθύνη σημαίνει να πειθαρχήσουμε τον εαυτό μας και να μην αναθέτουμε τα πάντα στα φάρμακα", λέει η δημοσιογράφος

Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να ξεκινούν νωρίς και όχι μόνο όταν η απώλεια της λειτουργίας έχει ήδη οδηγήσει σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, η καρδιακή προσβολή ή ο διαβήτης.
Η αποχή από το φαγητό για τουλάχιστον 14 ώρες έχει θετική επίδραση στις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη γήρανση - ακόμη πιο αποτελεσματική αν το διάλειμμα για φαγητό γίνεται τη νύχτα.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής χρησιμοποιεί τη φυσιολογία των κυττάρων για να δώσει νέα ώθηση στα κύτταρα.

Ενισχύει τρεις βασικές "κυτταρικές ικανότητες" - όπως τις αποκαλεί η Ruge - δηλαδή την ανανέωση των κυττάρων, την ενεργειακή τους τροφοδοσία και την αποτοξίνωσή τους.

Και είναι αλήθεια: με την πάροδο του χρόνου, τα βλαστικά κύτταρα χάνουν τη δύναμή τους, τα συστήματα επιδιόρθωσης και ανανέωσης του ίδιου του κυττάρου αποδυναμώνονται και τα συσσωρευμένα γερασμένα κύτταρα ("κύτταρα-ζόμπι") καθηλώνονται αμετάκλητα στον κυτταρικό κύκλο και εμποδίζουν τη ροή εργασιών των κυττάρων.

Η δυναμική των μικρότερων μονάδων παραγωγής ενέργειας, των μιτοχονδρίων, αρχίζει να εξασθενεί στην ηλικία των 25 ετών, ιδίως σε ιστούς και όργανα που ούτως ή άλλως σπάνια ανανεώνονται, δηλαδή νευρικά κύτταρα, καρδιακά μυϊκά κύτταρα, αισθητήρια κύτταρα του ματιού και του αυτιού.

Στη συνέχεια χάνουν περίπου το ένα τοις εκατό της χωρητικότητάς τους ανά έτος. Και η αναπνευστική αλυσίδα ενός 60χρονου έχει μόνο τη μισή αρχική της χωρητικότητα, εξηγεί η Ruge. Ταυτόχρονα, συσσωρεύεται ένας αυξανόμενος αριθμός μη απαραίτητων πλέον και άρρωστων κυτταρικών συστατικών, επειδή οι διαδικασίες αυτοφαγίας, δηλαδή το σύστημα ανακύκλωσης του ίδιου του κυττάρου, λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα, η μόνιμη συσσώρευση γλυκόζης στις πρωτεϊνικές και λιπαρές ενώσεις οδηγεί στο σχηματισμό τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοποίησης (AGEs). Ως αποτέλεσμα, τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους, οι μύες την ικανότητά τους να τεντώνονται και το δέρμα γεμίζει ρυτίδες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές