Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες της επιστημονικής ομάδας για το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου, καθώς και η πιστοποίηση των καταχωρητών που θα υποστηρίξουν τα ψηφιακά συστήματα. Την ίδια ώρα, διευρύνονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες Υγείας, μέσω του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης της περίθαλψης ογκολογικών ασθενών.

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Πολιτείας σε ενημερωτική εκδήλωση, με τίτλο "Συν-δημιουργώντας αξία για το οικοσύστημα της Ογκολογίας", που διοργανώθηκε από τη Roche Hellas, με την πολύτιμη συμβολή της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και τη συνδρομή συμμετεχόντων εγνωσμένης αξίας.

Στην εκδήλωση, εκπρόσωποι των παθολόγων - ογκολόγων, της Πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, και της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas, συμμετείχαν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο γύρω από τις εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και τις δυνατότητες, αλλά και τις προκλήσεις που αυτές παρουσιάζουν για τους ασθενείς, τους επαγγελματίες Υγείας και το ευρύτερο οικοσύστημα Υγείας.

Μιλώντας στην ημερίδα, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος φροντίδας ογκολογικών ασθενών. Όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες της η επιστημονική ομάδα για το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου, ενώ δρομολογείται η εκπαίδευση και πιστοποίηση  καταχωρητών που θα υποστηρίξουν τα ψηφιακά συστήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, το υπουργείο Υγείας συμμετέχει στο EU Beating Cancer Plan και στην πρωτοβουλία για το European Health Data Space, σημειώνοντας πως η αξιοποίηση των δεδομένων στον τομέα του καρκίνου είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Υπενθύμισε και την επικείμενη έναρξη του προγράμματος Νοσοκομείο στο Σπίτι, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το πρότυπο πρόγραμμα κατ’ οίκον χορήγησης θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς "ΟΙΚΟΘΕΝ", με πρωτοβουλία του Γενικού - Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας".

Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε πως το υπουργείο συνεργάζεται με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας για την κατάρτιση του καταλόγου Δεικτών Ποιότητας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό - εξήγησε - θα περάσουμε στην επόμενη ημέρα της πρόληψης και αντιμετώπισης, αρχικά του καρκίνου του μαστού.

Όπως είπε, η χώρα μας, για πολλά χρόνια, υπήρξε εξαιρετικά αδύναμη - έως και απούσα θα έλεγε κανείς - από τον ευρωπαϊκό χάρτη των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου. Πλέον, αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και μπαίνουμε σταδιακά σε μια εποχή κατά την οποία υλοποιείται η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στη χώρα μας, εδώ και 40 χρόνια, στο πεδίο της πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων

Η Νίκη Τσούμα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) έκανε λόγο για διεύρυνση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών Υγείας, μέσω του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης της περίθαλψης ογκολογικών ασθενών. Ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις βασικές παρεμβάσεις:

Εθνικό Σχέδιο

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Κατά του Καρκίνου. Περιλαμβάνει συστάσεις πολιτικών Υγείας στους άξονες παρέμβασης: αποτελεσματικότερη πρόληψη καρκίνου, εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου, έγκαιρη και ακριβής διάγνωση καρκίνου, ποιοτική περίθαλψη - θεραπεία ασθενών με καρκίνο και βελτίωση ποιότητας ζωής ασθενών με καρκίνο και επιβιωσάντων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναδείχτηκαν από τους ίδιους τους επαγγελματίες Υγείας μία σειρά από κύρια συμπεράσματα. Επιτακτικής σημασίας χαρακτηρίστηκε η ενίσχυση του ρόλου του παθολόγου ογκολόγου στο "ταξίδι" των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα, σε μια περίοδο κατά την οποία ο χώρος της Υγείας μετασχηματίζεται διεθνώς, με κινητήριο δύναμη τις επαναστατικές εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και της ψηφιακής τεχνολογίας. 

Η προαγωγή της συναντίληψης, κυρίως μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας, αλλά και η αξιοποίηση νέων ψηφιακών εργαλείων και λύσεων, αποτελούν βασικά οχήματα, ώστε το οικοσύστημα της ογκολογίας να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες των ασθενών.

Υπογραμμίστηκαν, δε, οι αλλαγές που συντελούνται με ραγδαίο τρόπο στη θεραπεία του καρκίνου και στον κρίσιμο ρόλο της εκπαίδευσης των νέων ογκολόγων. Η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Ζένια Σαριδάκη αναφέρθηκε στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των ασθενών και στη σημασία του για την κλινική Ογκολογία, λέγοντας πως αποτελεί ένα εργαλείο που προάγει την καλύτερη διαχείριση θεραπειών, την ταξινόμηση και σταδιοποίηση της νόσου.  Ανέδειξε το γεγονός ότι στην ολοκληρωμένη εφαρμογή του Φακέλου θα υπάρχει διαλειτουργικότητα, παρέχοντας τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας. Σημείωσε πως η Εταιρεία είναι δίπλα στον ογκολογικό ασθενή, αφουγκραζόμενη τις εξελίξεις και τις σύγχρονες ανάγκες του, οι οποίες οδηγούν στην αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των φορέων, ώστε να αντιμετωπίζεται ολιστικά ο χρήστης υπηρεσιών Υγείας.

Χρήστες υπηρεσιών

Ο Γιώργος Κουρέπης, Principal στην εταιρεία Deloitte παρουσίασε μία ενδιαφέρουσα ανάλυση, από την οποία προκύπτει πως το περιβάλλον στη χώρα μας διαμορφώνεται γύρω από τις απαιτήσεις του νέου "χρήστη υπηρεσιών Υγείας". Όπως ανέφερε, το νέο μοντέλο Υγείας θα βασίζεται στην ψηφιοποίηση και τη συνδεσιμότητα, υιοθετώντας μια ολιστική αντίληψη της υγείας με επίκεντρο τις ανάγκες του ανθρώπου. Πρόβλεψε πως ο συνδυασμός των δεδομένων που θα συλλέγονται μέσω του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και από άλλες (διασυνδεδεμένες) πηγές, θα προσφέρουν μια καλύτερη βάση για τη λήψη κλινικών αποφάσεων, αποτελώντας ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο στη διάθεση των επαγγελματιών Υγείας.

Ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κώστας Αθανασάκης σημείωσε πως οι πληροφορίες για την Υγεία και τη χρήση υπηρεσιών είναι πλέον πολύ σύνθετες και απαιτούν “μετάφραση” από έναν ειδικό. Αλληλεπιδρούμε - τόνισε - με ασθενείς οι οποίοι δεν είναι πια ίδιοι: έχουν περισσότερες δυνατότητες εκπαίδευσης, γνώσεις για τη νόσο και δυνατότητες συμμετοχής στις ρυθμιστικές διαδικασίες του συστήματος. 

Ο παθολόγος ογκολόγος Ιωάννης Μπουκοβίνας είπε πως για να επιτευχθεί βέλτιστη φροντίδα απαιτείται  συνεργασία με πολλές πρωτοβάθμιες δομές και δίκτυα και όλο το εύρος των επιστημόνων και ειδικοτήτων του οικοσυστήματος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο παθολόγος ογκολόγος Μιχάλης Νικολάου, λέγοντας πως ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει και πάντα άλλαζε, απλά εμείς δεν θέλαμε να το αντιληφθούμε. Αναφέρθηκε και στο πρότυπο πρόγραμμα κατ' οίκον θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς “ΟΙΚΟΘΕΝ”, το οποίο εμπνεύστηκαν γιατροί του νοσοκομείου "Άγιος Σάββας" και συν-δημιουργήθηκε με τη Roche Hellas.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Value Officer της Roche Hellas, υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια, ο χώρος της Υγείας μετασχηματίζεται διεθνώς, δημιουργώντας ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Ειδικότερα για την ογκολογία, θα πρέπει να προαχθεί η ολιστική διαχείριση της νόσου και είναι πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα να καταρτίσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο.

Περιέγραψε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της εταιρείας Roche Hellas που εστιάζουν στον ογκολογικό ασθενή, τονίζοντας τα εξής: "Στη Roche θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε περισσότερες λύσεις που προσδίδουν αξία στην ολιστική διαχείριση του ογκολογικού ασθενή στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε όμως να πετύχουμε το στόχο αυτό χωρίς συνεργασία και συνένωση δυνάμεων όλων των εταίρων του συστήματος Υγείας. Ως φαρμακευτική εταιρεία, στεκόμαστε δίπλα τους για να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες του ογκολογικού οικοσυστήματος και να συμβάλουμε από πλευράς μας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους ασθενείς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
NN Hellas: Μέση αναπροσαρμογή ασφαλίστρων στο 7% στα συμβόλαια υγείας
Φάρμακο για τον διαβήτη προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος [μελέτη]
Πέθανε η καθηγήτρια Φαρμακολογίας Ιωάννα Ανδρεάδου