Μια σαλάτα μπορεί πάντα να μας φτιάξει τη διάθεση - αν είναι φτιαγμένη σωστά και αν είναι νόστιμη. Και επειδή ξέρουμε ότι ο περισσότερος κόσμος βαριέται το μαρούλι και οι ντομάτες τον χειμώνα δεν τρώγονται, έχουμε να αντιπροτείνουμε αυτές τις προτάσεις που αξιοποιούν λαχανικά και φρούτα της εποχής.
Σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών
Υλικά:
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Χυμός από 2 λεμόνια
1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Αλατοπίπερο
5 φλιτζάνια τριμμένα λαχανάκια Βρυξελλών
¼ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
2 κ.σ. κουκουνάρι ή αμύγδαλα
2 κ.σ. αποξηραμένα κράνμπερι
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε τα λαχανάκια Βρυξελλών και ανακατέψτε μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα με το dressing. Συμπληρώστε με τυρί , κουκουνάρι και κράνμπερι.
Φρουτοσαλάτα
Υλικά:
4 φλιτζάνια ρόκα
2 κόκκινα πορτοκάλια κομμένα σε φέτες
2 πορτοκάλια κομμένα σε φέτες
2 λωτούς σε φέτες
1 αβοκάντο σε φέτες
1 φλιτζάνι σπόρους από ρόδι
Χυμό από 2 λάιμ
1 κ.σ. μέλι
Ανάλατοι ξηροί καρποί για γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τη ρόκα, τα πορτοκάλια, τους λωτούς, το αβοκάντο και το ρόδι. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το χυμό λάιμ και το μέλι. Περιχύστε τη σαλάτα πριν σερβίρετε. Συμπληρώστε με τους ξηρούς καρπούς.
Σαλάτα κουνουπίδι με ρεβίθια και ταχίνι
Υλικά:
1 μικρό κεφάλι κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκίτσες
2 μεγάλα καρότα, κομμένα με τη φλούδα
2 κούπες βρασμένα ρεβίθια (ή 1 κονσέρβα)
¼ κούπας ελαιόλαδο
2 κ.σ. σκόνη κάρυ
¼ κούπας σταφίδες
¼ κούπας ταχίνι
¼ κούπας στραγγιστό γιαούρτι
¼ κούπα νερό
Χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα. Τοποθετήστε το κουνουπίδι, τα καρότα και τα ρεβίθια στο ταψί. Περιχύστε με ελαιόλαδο και ανακατέψτε για να επικαλυφθεί ομοιόμορφα. Πασπαλίστε με σκόνη κάρυ. Ψήστε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και να φαίνονται καραμελωμένα, για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφήστε να κρυώσουν ελαφρά και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ με τις σταφίδες. Χτυπήστε μαζί το ταχίνι, το γιαούρτι, το νερό και το χυμό λεμονιού και περιχύστε τα λαχανικά πριν σερβίρετε.
Σαλάτα με παντζάρι, πορτοκάλι και ρόκα
Υλικά:
3 μέτρια παντζάρια, κομμένα σε κύβους
2 κ.σ. ελαιόλαδο
6 κούπες ρόκα
2 μέτρια πορτοκάλια σε φέτες
⅓ κούπας φέτα θρυμματισμένη
½ μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
Για το dressing:
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
¼ φλιτζάνι βαλσάμικο ξύδι
Χυμό από μισό πορτοκάλι
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση: Προθερμάνετεε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Στρώστε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο. Αλείψτε τα παντζάρια με 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Ψήστε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 25 με 30 λεπτά. Μοιράστε τη ρόκα σε 4 πιάτα σερβιρίσματος. Γεμίστε το καθένα ομοιόμορφα με πορτοκάλια, κρεμμύδι, τυρί φέτα και παντζάρια. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί τα υλικά του ντρέσινγκ. Περιχύνετε με dressing τη σαλάτα πριν την σερβίρετε.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται καπνιστό φιλέτο σολωμού
Γεωργιάδης: 1.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία τις επόμενες δύο εβδομάδες
Αυξάνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα - Τι δείχνει γερμανική μελέτη