Μεγαλώνει η απειλή για τη Δημόσια Υγεία στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), εκτιμάται πως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων χολέρας στη Συρία ανέρχεται σε 50.000. Από τις 27 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί επίσημα 506 κρούσματα και 21 θάνατοι στα βορειο-ανατολικά της χώρας.

Οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν πως η επίπτωση του σεισμού στη Δημόσια Υγεία είναι τεράστια. Έχουν καταστραφεί βασικές υποδομές, στις οποίες περιλαμβάνονται και εγκαταστάσεις παροχής υγειονομικής περίθαλψης, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Όπως αναφέρουν, οι απειλές για την υγεία που προέρχονται από μολυσματικές ασθένειες όπως η χολέρα, η COVID-19 και η εποχική γρίπη, αναμένεται να είναι αιτία ανησυχίας τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Αξιολογώντας τον κίνδυνο, σημειώνουν πως υπάρχει έντονο πρόβλημα σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν πλέον σπίτι και αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα.

Η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, πόσιμο νερό και κατάλυμα θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της χολέρας, για τους επιζώντες. "Ένα κύμα κρουσμάτων χολέρας στις πληγείσες περιοχές είναι μια σημαντική πιθανότητα", τονίζουν.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του ECDC, η χολέρα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη βορειοδυτική Συρία, καθώς η χώρα προσπαθεί να ελέγξει ένα κύμα που είχε ξεσπάσει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για την αποφυγή επιδημίας, ζητείται η επίσπευση του προγράμματος εμβολιασμού, το οποίο είχε προγραμματιστεί πριν από τους σεισμούς, αμέσως όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα στέγασης των πληγέντων.

Πηγές:
ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών