Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί εδώ και αρκετά χρόνια ως Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος. Το λεμφοίδημα είναι το μόνιμο οίδημα (πρήξιμο) ενός μέρους του σώματος, όταν υπολειτουργεί ένα τμήμα του λεμφικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 250 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με λεμφοίδημα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 30% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία για καρκίνο πχ μαστού, γυναικολογικών οργάνων, προστάτη, μελάνωμα, προσβάλλονται από δευτεροπαθές λεμφοίδημα.

Το λεμφοίδημα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών, με οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις και, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμα και αναπηρία.

Η έγκαιρη διάγνωση με τη συμβολή της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας έδωσε τη δυνατότητα για τη μελέτη του προβλήματος σε κυτταρικό επίπεδο και τη διερεύνηση νέων θεραπευτικών δεδομένων. Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της μικροχειρουργικής και η εφαρμογή νέων καινοτόμων επεμβάσεων έφεραν μεγάλη πρόοδο στη θεραπεία του λεμφοιδήματος, δίνοντας ελπίδα ακόμα και για πιθανή ίαση.

«Η κορυφαία μέθοδος αντιμετώπισης και θεραπείας του λεμφοιδήματος,παγκοσμίως, είναι η μεταμόσχευση λεμφαδένων,  καθώς αποκαθιστά άμεσα τη συνέχεια του λεμφικού συστήματος με τη δημιουργία νέων λεμφαγγείων», τονίζει ο Δημήτρης Διονυσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. και Επιστημονικός Υπεύθυνος της «THE Lymphedema Clinic».

Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών, όπως και ανάγκη για ενημέρωση των ίδιων αλλά και της κοινωνίας για στήριξη, πρόσβαση σε θεραπεία, διεκδίκηση παροχών υγείας, αλλά και για τη διάδοση του μηνύματος της πρόληψης για όσους ανήκουν σε ομάδα κινδύνου για την εμφάνιση λεμφοιδήματος.

Αν και οι εξειδικευμένες δομές υγείας στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν οι ασθενείς είναι λίγες, γίνεται συνεχώς προσπάθεια ώστε οι ασθενείς να μπορούν να απευθυνθούν σε ειδικές δομές και να βρεθούν λύσεις που σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία για τις απαραίτητες εξετάσεις και την κάλυψη του κόστους των θεραπειών.

Χρειάζεται ακόμη αγώνας από τους ενδιαφερόμενους, για την επίλυση όλων των ζητημάτων, όμως η συσπείρωση των ασθενών, με τη στήριξη των επαγγελματιών υγείας, θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση της διάγνωσης, της περίθαλψης και της θεραπείας τους. Σκοπός είναι οι ασθενείς με λεμφοίδημα να ζουν μια ολοκληρωμένη ζωή, να είναι δημιουργικοί, να αθλούνται, να παραμένουν ενημερωμένοι γύρω από τη νόσο αλλά και να φροντίζουν την υγεία τους, χωρίς η πάθηση να είναι το μοναδικό μέλημα στη ζωή τους.

Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Λεμφοίδημα. Προβλήματα, προκλήσεις και νέα θεραπευτικά δεδομένα» διοργανώνει η «The Lymphedema Clinic», σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα προβλήματα στη διαχείριση του λεμφοιδήματος αλλά και να προσεγγίσει πιθανές λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους ασθενείς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, ημέρα η οποία έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος, στις 19.00, στο συνεδριακό χώρο της Κλινικής (Κανελλοπούλου 1) και είναι ανοιχτή για το κοινό. Την ενδιαφέρουσα θεματολογία θα αναπτύξουν επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση του λεμφοιδήματος, οι οποίοι θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού για συζήτηση μετά το πέρας των ομιλιών. 

Ο Ιωάννης Μπουκοβίνας Ογκολόγος-Παθολόγος θα παρουσιάσει τα θέματα που απασχολούν τους ογκολογικούς ασθενείς και σχετίζονται με το λεμφοίδημα.

Η Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί το λεμφοίδημα στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Ο Δημήτρης Διονυσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. και Επιστημονικός Υπεύθυνος της «The Lymphedema Clinic», θα μιλήσει για τα νέα θεραπευτικά δεδομένα στη νόσο του λεμφοιδήματος και την ανάγκη συσπείρωσης των ασθενών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024