Η εταιρεία Viatris μπορεί να είναι η επόμενη που θα αποχωρήσει από τη συμφωνία τιμολόγησης φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιώντας ότι θα σταματήσει να πουλά ορισμένα από τα βασικά φάρμακά της στη χώρα, εκτός εάν η βρετανική κυβέρνηση κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα τιμολόγησης.

Η συμφωνία του 2019, που ονομάζεται Εθελοντικό Σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την τιμολόγηση και την πρόσβαση επώνυμων φαρμάκων, θέτει ένα όριο στις ετήσιες δαπάνες φαρμάκων της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας και απαιτεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέφουν τυχόν πωλήσεις πέραν των καθορισμένων ορίων. 

Δεδομένου ότι το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ποσοστό απόσβεσης έχει εκτιναχθεί από το 5% το 2019 σε 26,5% φέτος. Σε συνδυασμό με το ήδη δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, ο φόρος επιδεινώνει την κατάσταση,  δήλωσε  στο Reuters ο διευθυντής της Viatris στο Ηνωμένο Βασίλειο, Matthew Salzmann. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα πληρώσει φέτος στη βρετανική κυβέρνηση μέσω επιστροφών ποσό της τάξεως των 60 εκατ. λιρών (71,62 εκατ. δολ).

Εάν η Viatris εγκαταλείψει τη συμφωνία τιμολόγησης του ΗΒ, θα είναι η τρίτη φαρμακοβιομηχανία στη σειρά που το πράττει, καθώς τον Ιανουάριο φέτος, τόσο η AbbVie όσο και η Eli Lilly εγκατέλειψαν τη συμφωνία λόγω της αύξησης των επιστροφών. Ο Todd Manning, γενικός διευθυντής της AbbVie στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε μιλήσει για μια «μη βιώσιμη υψηλή εισφορά», ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, τον περασμένο μήνα κατηγόρησε τον «αποθαρρυντικό» φορολογικό συντελεστή του Ηνωμένου Βασιλείου για την απόφαση της εταιρείας να κατασκευάσει μια εγκατάσταση για παραγωγή API (Δραστικές Ουσίες) αξίας 400 εκατ. δολ. στο Δουβλίνο αντί για την Αγγλία.

Η Ένωση της Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (ABPI) έχει ήδη προτείνει αλλαγές στο Βρετανικό πρόγραμμα για το 2024. Ο οργανισμός είπε ότι το προτεινόμενο πλαίσιο θα προσφέρει μια πιο βιώσιμη προσέγγιση στην παροχή φαρμάκων και θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες της βιομηχανίας βιοεπιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγές:
https://www.fiercepharma.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών