Ένα πλέγμα νέων υπηρεσιών, που μπορούν να παρέχονται από τα φαρμακεία επ’ αμοιβή, έπειτα από ειδική πιστοποίηση, περιλαμβάνει η πρόταση που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ο έλεγχος συμμόρφωσης του ασθενή στην φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, ο εμβολιασμός ενηλίκων, η χρήση αναπνευστικών συσκευών, αλλά και ενεργή συμβολή των φαρμακείων στην πρόληψη και αντιμετώπιση παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, στη διακοπή καπνίσματος κ.ά.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς (φωτογραφία), στο πλαίσιο του SYFATHESS Conference 2023 που διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, οι πρόσθετες υπηρεσίες που ανέλαβε το φαρμακείο στην περίοδο της πανδημίας (κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό, διενέργεια rapid test, προσωπικός γιατρός) ανέδειξαν τον κρίσιμο ρόλο του στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν τη ρευστότητα του φαρμακοποιού. Σε συνδυασμό με το νέο νόμο για τις συνέργειες και τις συνενώσεις, δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου, με κατεύθυνση το νέο φαρμακείο υπηρεσιών.
Οι 5 άξονες της πρότασης του ΠΦΣ
Όπως είπε ο κ. Βαλτάς, η πρόταση που κατατέθηκε στην Ε.Αγαπηδάκη, συνοδευόμενη από σχετική τεκμηρίωση, εστιάζει σε πέντε κύριους άξονες, που θα βοηθήσουν το κράτος να εφαρμόσει προγράμματα πρόληψης στον πληθυσμό:
α) Συμμόρφωση του ασθενούς με την φαρμακευτική αγωγή. "Ήδη, η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που το εφαρμόζει: έρχεται ο Γερμανός στο φαρμακείο και τον βάζει κάτω του λέει έλα εδώ να δω τα φάρμακά σου, για να ανοίξω την καρτέλα σου. Συμβαδίζουν αυτά που έχει ο γιατρός με αυτά που παίρνεις;", είπε και πρόσθεσε: "Η μελέτη των Γερμανών έδειξε ότι το κράτος κέρδισε πάρα πολλά εκατομμύρια από αυτή την υπόθεση".
β) Αρτηριακή πίεση. "Αποδεικνύουμε με τη μελέτη ότι αν αυτή τη στιγμή το κράτος γνωρίζει μέσω των φαρμακείων ποιοι έχουν πίεση ή όχι και περνώντας τα στοιχεία στον προσωπικό γιατρό, μπορεί να προχωρήσει στις κατάλληλες μελέτες και προγράμματα".
γ) Χρήση αναπνευστικών συσκευών.
δ) Εμβολιασμός ενηλίκων, πέρα από τον αντιγριπικό που εξασφαλίστηκε ήδη, χωρίς συνταγή γιατρού.
ε) Παχυσαρκία: "Είναι κατανοητό το τι σημαίνει παχύσαρκος για το κράτος, που πρέπει να κάνει πρόληψη. Ξέρει ποιος είναι; Όχι. Πώς θα ξέρει; Τα φαρμακεία που γνωρίζουν, μπορούν να μπουν σε ένα πρόγραμμα, αφού πιστοποιηθούν, και να δώσουν τις συμβουλές καταχωρώντας τα στοιχεία στον υπολογιστή".
Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η εισήγηση προς το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει προτάσεις και για τους καπνιστές, στο πλαίσιο της πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα. "Αυτά εντάσσονται στη συζήτηση για το πώς ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει από τα φαρμακεία και από το δίκτυο, υπηρεσίες πρόληψης", σημείωσε.
"Κάποιοι στο κέντρο της Αθήνας έλεγαν όχι"…
Κάνοντας έναν απολογισμό δράσης κατά τη διάρκεια της θητείας του στο "τιμόνι" του ΠΦΣ, ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε σε μια σειρά από κατακτήσεις που όπως είπε ανέβασαν σημαντικά την κερδοφορία του φαρμακείου.
"Σκεφτείτε πόσα κερδίσαμε από τα ραντεβού, από τα δεκάρικα (σ.σ. τα 10 ευρώ για τα ραντεβού των εμβολιασμών), από τα self, από τα rapid tests, από τον προσωπικό γιατρό", είπε αφήνοντας αιχμές για κάποιους που αντιδρούσαν. "Για σκεφτείτε να λέγαμε όχι όταν κάτι φωνές από το κέντρο της Αθήνας έλεγαν τίποτα να μην ακουμπάμε. Να τα παίρναν ποιοι; Τα σούπερ μάρκετ; Τα καταστήματα παραφαρμακευτικών και ιατρικών ειδών; Κι εμείς να είμαστε απ' έξω γιατί φοβόμαστε; Δεν συνάδει", τόνισε και πρόσθεσε: "Ναι, κουραστήκαμε. Υπήρχε συναδέλφισσα που μου είπε δεν αντέχω άλλο. Εδώ είναι που μπαίνει η δυναμική της συνέργειας. Ο συνάδελφος που θα συνεργαστεί θα μπει σε ανάπτυξη και θα μπορέσει να σκεφτεί πώς θα φτιάξει ένα φαρμακείο των υπηρεσιών".
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρθηκε, επίσης, στο νόμο για τα αντιβιοτικά, τη διενέργεια και καταχώρηση αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς συνταγή γιατρού και κυρίως το "μπλόκο" από το ΣτΕ στην πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα e-shops. "Διαφυλάξαμε τη ρευστότητα στο μικρομεσαίο φαρμακείο", κατέληξε.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές