Τα μωρά με καισαρική έρχονται στην αρχή ελάχιστα σε επαφή με τα μικρόβια των μητέρων τους.
Κάθε μωρό αποικίζεται από μια ποικιλία σημαντικών μικροβίων. Μερικά από αυτά τα προσλαμβάνουν κατά τη γέννηση. Το ποια επίδραση έχει η καισαρική τομή σε αυτό δεν ήταν ως τώρα σαφές. Ερευνητές έλυσαν τώρα το μυστήριο.
Μια καισαρική τομή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μωρό στερείται σημαντικών μικροοργανισμών από τη μητέρα.
Αυτό ανέφερε ερευνητική ομάδα στο περιοδικό "Cell Host & Microbe", η οποία εξέτασε από κοντά την ανάπτυξη του μικροβιώματος του παιδιού. Παρόλο που τα μωρά με καισαρική τομή δύσκολα έρχονται σε επαφή με τα εντερικά μικρόβια της μητέρας, αυτά είναι μόνο μία από τις πολλές πηγές αποικισμού με τα σημαντικά μικρόβια.
Το δέρμα μας, οι βλεννογόνοι, τα έντερα και άλλα όργανα φιλοξενούν μια μοναδική κοινότητα βακτηρίων, ιών, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Η πορεία αυτού του μικροβιώματος καθορίζεται ήδη κατά τη διάρκεια της γέννησης - στην πραγματικότητα, ο πρώτος αποικισμός με μικρόβια λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Ο τύπος τους επηρεάζει τη σύνθεση του μικροβιώματος του παιδιού: τα μωρά με καισαρική τομή δύσκολα έρχονται σε επαφή με τους κολπικούς και κοπρανώδεις μικροοργανισμούς της μητέρας τους κατά τη διαδικασία του τοκετού.
Το πώς αυτή η έλλειψη επαφής, αλλά και άλλοι παράγοντες, επηρεάζουν την ανάπτυξη του μικροβιώματος στα μωρά, διερεύνησε τώρα μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Wouter de Steenhuijsen Piters από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Ουτρέχτης.
Οι γιατροί χρησιμοποίησαν στοιχεία από 120 γεννήσεις στην Ολλανδία. Δείγματα μικροβιώματος ελήφθησαν από το δέρμα, τη μύτη, το σάλιο και τα έντερα των μωρών δύο ώρες μετά τη γέννηση και στην ηλικία μιας ημέρας, μιας εβδομάδας, δύο εβδομάδων και ενός μήνα.
Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα του μητρικού μικροβιόκοσμου από το δέρμα, το μητρικό γάλα, τη μύτη, το λαιμό, τα κόπρανα και κολπικά δείγματα για να προσδιορίσουν ποιες πηγές τροφοδότησαν το μικροβίωμα των μωρών.
Στη συνέχεια ανέλυσαν τα αποτελέσματα στο πλαίσιο διαφόρων παραγόντων που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη μεταφορά του μικροβιώματος, όπως ο τρόπος τοκετού, η χρήση αντιβιοτικών και ο θηλασμός.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι πολλαπλές πηγές του μητρικού μικροβιώματος είναι σημαντικές για τη μετάδοση των μικροοργανισμών. "Εάν κάποιες από αυτές τις οδούς μπλοκαριστούν για τον ένα ή τον άλλο λόγο - όπως μια καισαρική τομή - τότε αυτά τα μικρόβια μπορούν ακόμα να φτάσουν στο βρέφος μέσω άλλων οδών", εξήγησε ο de Steenhuijsen Piters.
Ανεξάρτητα από την οδό γέννησης, το 58,5% του μικροβιώματος του μωρού προερχόταν από τη μητέρα.
Τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή έλαβαν λιγότερα μικρόβια από το κολπικό και κοπρανώδες μικροβίωμα της μητέρας τους, αλλά απέκτησαν περισσότερα μικρόβια από το μητρικό γάλα - προφανώς για αντιστάθμισμα. Αυτό καθιστά τον θηλασμό ακόμη πιο σημαντικό γι' αυτά, τόνισε η πρώτη συγγραφέας Debby Bogaert από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας
Λ. Μαρίνος στο 7o Healthcare Transformation: Μεγάλο ζητούμενο η αυτοφροντίδα [βίντεο]