Αύξηση κατά 56,4% στις καισαρικές τομές, καταγράφεται στην Ελλάδα την τετραετία 2016 - 2020. Η μέθοδος επιλέγεται για τους μισούς τοκετούς, ξεπερνώντας κατά πολύ τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για 10% έως 15% του συνόλου των τοκετών. 

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Medical Sciences., Την υπογράφουν οι: Ελ. Παυλίδου, Γ. Αντασούρας, Σ. Παπαδοπούλου, Όλ. Αλεξάτου, Δ. Παπανδρέου, Μ. Μέντζελου, Γ. Τσουρούφλης, Αικ. Λουκά, Ν. Ροδοπαίος, Μ. Χρυσάφη, Αν. Σαμπάνη και Κ. Γιαγκίνης, από τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Αιγαίου.  

Στη μελέτη συμμετείχαν 5.182 υγιείς μητέρες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Σημειώθηκε αυξημένη συχνότητα καισαρικών τομών κατά 56,4% την τετραετία 2016 - 2020. Ο επιπολασμός των τοκετών με καισαρική τομή υπολογίστηκε σε 51,5% στα ιδιωτικά νοσοκομεία και 48,5% στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταδιακά αυξανόμενος ρυθμός τοκετών με καισαρική τομή παγκοσμίως, που επηρεάζει αρνητικά την υγεία της μητέρας και των παιδιών.

Η ηλικία της μητέρας, η παχυσαρκία πριν την εγκυμοσύνη, η υπερβολική αύξηση βάρους κατά την κύηση, ο πρόωρος τοκετός, η οικονομική κατάσταση, το κάπνισμα και ο τύπος του μαιευτηρίου, συσχετίστηκαν σημαντικά με υψηλή πιθανότητα καισαρικής τομής.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, τα ποσοστά καισαρικής τομής αυξάνονται συνεχώς και προτείνουν Αγωγή Υγείας, ώστε να ενημερωθούν οι μελλοντικές μητέρες για τους πιθανούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενή έκβαση εγκυμοσύνης τους.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως η καισαρική τομή αποτελεί μια σημαντική ιατρική διαδικασία για την προστασία της ζωής των μητέρων και των παιδιών σε επείγουσες μαιευτικές καταστάσεις, συμβάλλοντας στη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προτείνει ένα ποσοστό καισαρικής τομής που κυμαίνεται από 10% έως 15% όλων των τοκετών. Ωστόσο, τα προηγούμενα 20 χρόνια, έχει σημειωθεί εκθετική αύξηση των καισαρικών τομών παγκοσμίως.

Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικό ζήτημα Δημόσιας Υγείας, καθώς η καισαρική τομή μπορεί να είναι σωτήρια, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές εγκυμοσύνης για την υγεία της μητέρας και των βρεφών.

Στην Ελλάδα, πάνω από το 50% των τοκετών γίνονται με καισαρική τομή, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Η συχνότητα αυξήθηκε κατά περίπου 50% κατά την περίοδο 1983 - 1996.

Σε προηγούμενες μελέτες εκφράζεται η εκτίμηση πως οι μαιευτήρες αποφασίζουν να κάνουν καισαρική τομή για οικονομικούς λόγους και λόγους ευκολίας.

Επιπτώσεις

Η καισαρική τομή, όπως και άλλες χειρουργικές διαδικασίες, έχει συσχετιστεί με αρκετές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δυσμενείς εκβάσεις εγκυμοσύνης, όπως μεγαλύτερος κίνδυνος ρήξης της μήτρας, έκτοπη κύηση, θνησιμότητα εμβρύου, πρόωρος τοκετός και ψυχιατρικά συμπτώματα.

Υπάρχουν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι και για τα νεογνά, όπως μειωμένη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, μεγαλύτερη πιθανότητα αλλεργίας, ατοπία, άσθμα και σοβαρές επιπλοκές από τους πνεύμονες και το σωματικό βάρος.

Για τις μητέρες άνω των 35 ετών, έχει αποδειχθεί σημαντική αύξηση των καισαρικών τομών και των επιπλοκών τους.

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα υπέρτασης κύησης και προεκλαμψίας κατά τον τοκετό με καισαρική τομή. Πολλές από αυτές, δεν ξεκινούν συχνά τον θηλασμό ή αναβάλλουν την έναρξη του.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα ποσοστά καισαρικής τομής αυξήθηκαν σταδιακά στο 19% παγκοσμίως, χωρίς αξιοσημείωτη διαφορά στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα των μητέρων και των νεογνών, ενώ στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχουν αυξηθεί κατά 50% ή πάνω.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο  7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας
Λ. Μαρίνος στο 7o Healthcare Transformation: Μεγάλο ζητούμενο η αυτοφροντίδα [βίντεο]