Στο επίδομα των 1.800 ευρώ σε γιατρούς και 1.200 ευρώ νοσηλευτικό που θεσμοθέτησε πρόσφατα, επενδύει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε δομές της νησιωτικής χώρας.
Η καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει και τα προβλήματα παραμένουν επιτακτικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου της Κω.
Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, εδώ και δέκα μήνες το νοσοκομείο είναι χωρίς παθολόγο και - όταν χρειαστεί κατά την εφημερία - καλείται ιδιώτες, ο οποίος πληρώνεται από τον ασθενή.
Η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Γαρυφαλλιά Καρανάσιου, κατήγγειλε σήμερα στο Mega πως υπηρετεί μία νεφρολόγος, το προσωπικό δεν επαρκεί και υπάρχει ένα ασθενοφόρο για ολόκληρο το νησί.
Η Πόπη Ζερβού, κάτοικος νησιού ανέφερε χαρακτηριστικά: "Πριν λίγα χρόνια χρειάστηκε να πάω στα έκτακτα στο νοσοκομείο και χρειαζόμουν νευρολόγο, δεν υπήρχε ούτε παθολόγος με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει διακομιδή στην Ρόδο για κάτι απλό. Δεν μας αξίζει κάτι τέτοιο".
Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Χρυσόπουλος δήλωσε πως το πρόβλημα είναι διαχρονικό. 'Εχουμε κάνει έως τώρα τουλάχιστον 4 προκηρύξεις για παθολόγο, οι οποίες κατέστησαν άγονες", τόνισε.
Όπως είπε, ο Δήμος επιδοτεί με 450 ευρώ μηνιαίως τους γιατρούς που έρχονται στην Κω καλύπτοντας τους τη στέγαση.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σχολίασε σήμερα πως στο νοσοκομείο υπηρετούν 179 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 35 γιατροί και 79 νοσηλευτές.
Η έλλειψη είναι πιο έντονη στους παθολόγους και για να καλυφθεί το κενό έχει μετακινηθεί γιατρός από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά - Νήσων.
Έχουν προκηρυχθεί, παράλληλα, δύο θέσεις παθολόγων, μία διαδικασία η οποία στο παρελθόν είχε αποβεί άγονη.
Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι οι επτά γενικοί γιατροί που υπηρετούν στο νοσοκομείο της Κω μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες..
Ειδικά για το καλοκαίρι, έχει γίνει πρόσκληση για γιατρούς, με επιπλέον 1.800 ευρώ τον μήνα, πέραν του μισθού.
Σύμφωνα με τη νέα παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται μηνιαία αποζημίωση 1.200 ευρώ (πέραν του μισθού) και για το νοσηλευτικό προσωπικό που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να καλύψει κενά σε δομές του ΕΣΥ σε τουριστικές περιοχές. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η αποζημίωση, οι δαπάνες διαμονής και μετακίνησης, καθώς και η αποζημίωση εφημεριακής και υπερωριακής απασχόλησης καταβάλλονται από τον φορέα υποδοχής. Δεν προσμετράται, δε, στο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο 1,47 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Υγείας - Τι χρωστούν νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ [πίνακας]
Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς για τα ασφάλιστρα Υγείας: Απαξίωση ΕΣΥ και παιγνίδια ασφαλιστικών εταιρειών
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος