12 σκύλοι έρευνας και διάσωσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με τους χειριστές τους πρόκειται να πάρουν μέρος σε μία μεγάλη άσκηση που θα διεξαχθεί στο Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Μαρτίου.
Την εκπαιδευτική αυτή δράση θα συντονίσει ο κ. Alois Balog, Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Σκύλων Έρευνας (IRO) και νούμερο ένα στην παγκόσμια λίστα εκπαιδευτών του Οργανισμού, ο οποίος θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των σκύλων της ΕΟΔ.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ως το μόνο μέλος του IRO στην Ελλάδα, διαθέτει πανελλαδικά 17 εκπαιδευμένους και υπό εκπαίδευση σκύλους έρευνας, οι οποίοι συνδράμουν στον εντοπισμό εγκλωβισμένων θυμάτων μετά από καταστροφικό σεισμό ή στον εντοπισμό αγνοουμένων σε ανοιχτό πεδίο. Ένας μάλιστα από τους σκύλους έρευνας της ΕΟΔ, η Speedy από την ΕΟΔ Σάμου, ήταν αυτός που συμμετείχε μαζί με την αποστολή της Ομάδας στην Τουρκία, πραγματοποιώντας έρευνες, μαζί με τον χειριστή της, σε 13 κτίρια που είχαν καταρρεύσει.
Μαζί με τον χειριστή του, ο σκύλος έρευνας και διάσωσης αποτελούν μια καλά συντονισμένη ομάδα. Η αμοιβαία υποστήριξη και εμπιστοσύνη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι ζωτικής σημασίας στην εργασία των σκύλων έρευνας και διάσωσης. Ο χειριστής σκύλου πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά ανθεκτικός, να έχει ενσυναίσθηση για τον σκύλο, να είναι ομαδικός παίκτης και να μπορεί να ερμηνεύει σωστά τη γλώσσα του σώματος του σκύλου. Οι σκύλοι διαθέτουν περίπου 40 φορές περισσότερα οσφρητικά κύτταρα σε σύγκριση με τον άνθρωπο και ως εκ τούτου είναι αναντικατάστατοι βοηθοί στην αναζήτηση αγνοουμένων ή στη διάσωση εγκλωβισμένων λόγω της χαρακτηριστικής όσφρησής τους. Με περίπου 220 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα, ένας έμπειρος σκύλος έρευνας ερειπίων μπορεί να εντοπίσει και να υποδείξει ανθρώπους σε βάθος έως και δέκα μέτρα. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος αναζήτησης σε ανοιχτή περιοχή μπορεί να ανιχνεύσει την ανθρώπινη οσμή έως και 200 μέτρα μακριά.
Όταν συμβαίνουν ατυχήματα ή καταστροφές, οι εκπαιδευμένες ομάδες σκύλων έρευνας και διάσωσης είναι συχνά η μόνη ελπίδα αγνοούμενων. Ενώ για τις ομάδες αναζήτησης που αποτελούνται από διασώστες απαιτούνται συχνά αρκετές ώρες για να ψάξουν σε μια μεγάλη περιοχή, ο σκύλος χρειάζεται συχνά μόνο λίγα λεπτά για να εντοπίσει τον αγνοούμενο χάρη στην εξαιρετική του όσφρηση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]