Τα καρότα αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν το 900 μ.Χ.

Εκτός από πορτοκαλί, το χρώμα τους μπορεί να είναι μωβ, κίτρινο, κόκκινο και άσπρο. Τα πρώτα καρότα ήταν μωβ ή κίτρινα. Τα πορτοκαλί αναπτύχθηκαν στην Κεντρική Ευρώπη τον 15ο-16ο αιώνα.

Το δημοφιλές λαχανικό μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετική γεύση ανάλογα με το χρώμα, το μέγεθος και τον τόπο που αναπτύσσεται. Τα σάκχαρά του, του δίνουν ελαφρώς γλυκιά γεύση αλλά μπορεί επίσης να έχει και πικρή.

Μια μερίδα είναι μισό φλιτζάνι, το οποίο έχει:

  • 25 θερμίδες
  • 6 γρ. υδατάνθρακες
  • 2 γρ. φυτικές ίνες
  • 3 γρ. σάκχαρα
  • 0,5 γρ πρωτεΐνη.


Τα καρότα είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Μισό φλιτζάνι έχει έως:

  • 73% των καθημερινών αναγκών βιταμίνης Α
  • 9% των καθημερινών αναγκών βιταμίνης Κ
  • 8% των καθημερινών αναγκών σε κάλιο και φυτικές ίνες
  • 5%  των καθημερινών αναγκών βιταμίνης C
  • 2% των καθημερινών αναγκών σε ασβέστιο και σίδηρο.
     

Οφέλη στην υγεία

Τα καρότα έχουν πολλά αντιοξειδωτικά και οφέλη στην υγεία.

Ωφελούν τα μάτια

Αυτή είναι ίσως η πιο γνωστή δύναμή τους. Είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, ουσία που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη A, που συμβάλλει στην υγεία των ματιών. Η βήτα καροτίνη συμβάλλει στην προστασία των ματιών από τον ήλιο και μειώνει τις πιθανότητες για καταρράκτη και άλλα οφθαλμικά προβλήματα.

Τα κίτρινα καρότα έχουν λουτείνη, που επίσης ωφελεί τα μάτια. Ερευνες έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει ή να εμποδίσει την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά έχει φανεί πως καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τις πιθανότητες για καρκίνο.

Τα 2 κύρια είδη τους στα καρότα είναι τα καροτενοειδή και οι ανθοκυανίνες. Τα πρώτα, τους δίνουν το πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, ενώ οι δεύτερες είναι υπεύθυνες για το κόκκινο και μωβ χρώμα.

Μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά

Τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης καλά για την καρδιά, ενώ το κάλιο μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης. Επίσης, οι φυτικές ίνες βοηθούν να έχει κάποιος σωστό σωματικό βάρος και μειώνουν τις πιθανότητες καρδιοπάθειας.

Τα κόκκινα καρότα, επίσης έχουν λυκοπένιο που βοηθά στην πρόληψη της καρδιακής νόσου.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη C στα καρότα βοηθά το σώμα να χτίσει αντισώματα που βοηθούν το ανοσοποιητικό. Επίσης βοηθά τον οργανισμό να λάβει και να χρησιμοποιήσει τον σίδηρο και να προλάβει λοιμώξεις.

Βοηθούν με τη δυσκοιλιότητα

Tα ωμά καρότα, με το υψηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας.

Βοηθούν στον έλεγχο του διαβήτη

Οι φυτικές ίνες τους μπορούν να έχουν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης έχουν βιταμίνη Α και βήτα καροτίνη που, σύμφωνα με ενδείξεις, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη.

Μπορούν να ενισχύουν τα οστά

Τα καρότα έχουν ασβέστιο και βιταμίνη Κ, που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Μαθητές από τη γενέτειρα των ευεργετών πρόσφεραν νότες χαράς
18 κρούσματα mpox το διάστημα Νοέμβριος - Δεκέμβριος
ΕΟΔΥ: Οδηγίες πρόληψης των ιώσεων του αναπνευστικού