Οι γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη ή υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή γεννούν πρόωρα το παιδί τους έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία αργότερα που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου σε μεγάλη ηλικία, σύμφωνα με μια μακροχρόνια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

Η εγκυμοσύνη είναι μια καρδιομεταβολική δοκιμασία στρες για τον οργανισμό, την οποία περνούν ολοένα και λιγότερες γυναίκες. Το ποσοστό των εγκύων γυναικών που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης ή υπέρταση κύησης έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι γυναίκες μένουν έγκυες όλο και αργότερα. Όμως, παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η κακή καρδιαγγειακή κατάσταση αυξάνονται επίσης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα διαβήτη τύπου 2. Η υπέρταση της κύησης θεωρείται επίσης προάγγελος καρδιαγγειακής νόσου.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Cuilin Zhang από την Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin στη Σιγκαπούρη διερεύνησε τώρα τις επιπτώσεις στον μακροπρόθεσμο κίνδυνο θνησιμότητας. Αυτό έγινε χρησιμοποιώντας στοιχεία από το "Collaborative Perinatal Project", στο οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 55.000 έγκυες γυναίκες από 12 πολιτείες των ΗΠΑ μεταξύ 1959 και 1966.

Η μελέτη είχε αρχικά ως στόχο να αποσαφηνίσει τις επιπτώσεις των επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά την περιγεννητική περίοδο στην υγεία των παιδιών, ιδίως στις νευρολογικές παθήσεις, όπως η εγκεφαλική παράλυση. Τα στοιχεία των συμμετεχόντων γυναικών αποθηκεύθηκαν τότε, ώστε οι ερευνητές να μπορούν τώρα να προσδιορίσουν ποιες γυναίκες είχαν πεθάνει μέχρι τότε και ποιες αιτίες αναγράφονταν στα πιστοποιητικά θανάτου.

Εν τω μεταξύ, το 39 % των συμμετεχουσών έχει πεθάνει, το ένα τρίτο από κάθε μία από καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες. Η ανάλυση έδειξε ότι στην πραγματικότητα όλες οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Για τον πρόωρο τοκετό, ο Zhang βρήκε αναλογίες κινδύνου που κυμαίνονταν από 1,07 (πρόωρη έναρξη τοκετού) έως 2,09 (καισαρική τομή πριν από την έναρξη του τοκετού).

Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν επίσης ελαφρώς αυξημένο μετά την υπέρταση της εγκυμοσύνης, με αναλογία κινδύνου 1,09. Οι γυναίκες που είχαν ήδη αυξημένη αρτηριακή πίεση πριν από την εγκυμοσύνη και στη συνέχεια εμφάνισαν προεκλαμψία ή εκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο (λόγος κινδύνου 1,32). Μετά από διαβήτη κύησης, ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος θανάτου (λόγος κινδύνου 1,14) ήταν επίσης αυξημένος.

Τα στοιχεία μπορούν ασφαλώς να μεταφερθούν στο παρόν μόνο σε περιορισμένο βαθμό, καθώς οι λόγοι πρόωρου τοκετού και κυρίως η χρήση καισαρικής τομής είναι σήμερα διαφορετικοί από ό,τι πριν από 50 χρόνια. Οι ορισμοί της υπέρτασης κύησης και του διαβήτη κύησης έχουν επίσης αναθεωρηθεί.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση των διαταραχών αλλά και την αντιμετώπιση τους. Παρ' όλα αυτά, τα αποτελέσματα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης αποτελούν ένδειξη διαταραχών της υγείας που επιμένουν μετά τον τοκετό.

Πηγές:
Circulation

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές