Τεράστια ανακούφιση στις εφημερίες των νοσοκομείων μπορεί να δώσει η λειτουργία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως τα αστικά Κέντρα Υγείας.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρας, όπου - μέσα σε δυόμισι χρόνια -  εξετάστηκαν 83.592 άτομα, όσα δηλαδή προσέρχονται σε 80 και πλέον εφημερίες του νοσοκομείου "Αττικόν"! Πολλά από αυτά ήταν πραγματικά επείγοντα περιστατικά και ελάχιστα χρειάστηκαν παραπομπή στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα, δηλαδή σε νοσοκομείο.

Σε μηνιαία βάση, εξετάστηκαν 2.617 ασθενείς, στοιχείο που δείχνει πως ένα μεγάλο νοσοκομείο μπορεί να κάνει 2,5 εφημερίες λιγότερες ανά μήνα, εάν λειτουργεί κοντά του μία παρόμοια μονάδα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cureus. Τη μελέτη υπογράφουν οι Σπ. Γαλανάκος, Γ. Μπαμπλέκος, Χ. Τζαβάρα, Ν. Καρακούσης και Ελ. Σιγαλός από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας.

Η συντακτική ομάδα εξηγεί πως τα παραπάνω περιστατικά εξετάστηκαν από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2020. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 42,5 έτη (από 3 μηνών έως 93 ετών).

Οι πιο συχνοί λόγοι επισκέψεων αφορούσαν τις ειδικότητες της Παθολογίας (33,6%), Γενικής Χειρουργικής (21,2%) και Ορθοπεδικής (18,1%). Οι παιδιατρικές παθήσεις αντιπροσώπευαν το 12% των επισκέψεων, οι καρδιολογικές παθήσεις το 8,6% και τα οδοντιατρικά προβλήματα στο 6,8%.

Η πλειονότητα των ασθενών (97,3%) αντιμετωπίστηκε εντός του Κέντρου Υγείας και μόνο το 2,7% των περιπτώσεων (2.275 άτομα) χρειάστηκε να παραπεμφθούν σε δομή Δευτεροβάθμιας ή Τριτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Οι λόγοι για την παραπομπή περιελάμβαναν τη σοβαρότητα ή την πολυπλοκότητα της κατάστασης του ασθενούς, την έλλειψη συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας και τη μη διαθεσιμότητα εργαστηριακών εξετάσεων εντός της νύχτας.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το Κέντρο Υγείας παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Μια καλά δομημένη μονάδα μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της παρεχόμενης φροντίδας και να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία. 

Ώρες αιχμής

Από τα στοιχεία φαίνεται πως το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας έχει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, καθώς το 81% των ασθενών που εξυπηρέτησε ήταν Έλληνες υπήκοοι.

Οι ώρες αιχμής για τις επισκέψεις αφορούσαν κυρίως την πρωινή βάρδια (8 το πρωί με 3 το μεσημέρι), στην οποία προσέρχονταν - κατά μέσο όρο - 1.621 ασθενείς. Ο αριθμός υποχώρησε στους 800 το απόγευμα (3 το μεσημέρι με 10 το βράδυ) και 199 ασθενείς από τις 10 το βράδυ έως τις 8 το επόμενο πρωί.

Οι μήνες με τη μεγαλύτερη εισροή ασθενών ήταν ο Ιανουάριος του 2020, ο Φεβρουάριος 2020 και ο Ιανουάριος 2019. Οι μήνες με τον υψηλότερο αριθμό παραπομπών ήταν ο Ιανουάριος του 2020, ο Αύγουστος του 2019 και ο Μάιος του 2019.

Σε σχέση με τα αίτια των παραπομπών ασθενών σε νοσοκομεία, η διάγνωση που έγινε στο Κέντρο Υγείας ταίριαζε με την αντίστοιχη στο νοσοκομείο στο 91% των περιπτώσεων (2.071 από τις 2.275 παραπομπές). Οι 204 περιπτώσεις που δεν υπήρξε σύγκλιση, αφορούσαν πυρετό άγνωστης αιτιολογίας (132 περιστατικά), μη διαγνωσμένο κοιλιακό άλγος (46), πάρεση (14), επιληπτικές κρίσεις (10) και κατάγματα με επίπτωση στη σπονδυλική στήλη (2).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια