Μειωμένο είναι το ενδιαφέρον των γιατρών να στελεχώσουν δομές του ΕΣΥ στη νησιωτική χώρα. Το επίδομα των 1.800 ευρώ δεν φαίνεται να είναι αρκετό, ώστε να εκηλωθεί ενδιαφέρον για κάλυψη των κενών θέσεων.

"Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό”, αναγνώρισε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον Σκάι.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η επιπλέον του μισθού μηνιαία αποζημίωση  δεν φαίνεται ότι είναι ικανή να ανατρέψει την έλλειψη διαθεσιμότητας γιατρών του ΕΣΥ να μετακινηθούν σε θέσεις δομών Υγείας απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών.

"Οι αλλεπάλληλες προκηρύξεις για την πρόσληψη μονίμων γιατρών καταλήγουν στερεοτυπικά άγονες", τόνισε.

Ο κ. Πλεύρης εξήγησε πως έχουμε απουσία ανθρωπίνου δυναμικού, συνολικά, με τις ανάγκες να είναι πλέον περισσότερες από το προσωπικό που έχουμε.

Σε σχέση με τις υποδομές, σημείωσε πως αναμένεται να παραδοθούν στο ΕΣΥ τρία νέα νοσοκομεία, τα οποία θα κατασκευαστούν με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δηλαδή το πανεπιστημιακό παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τα νοσοκομεία Κομοτηνής και Σπάρτης.

Αναφερόμενος στις λίστες αναμονής, είπε πως στο Παίδων της Αθήνας έχει μειωθεί σε 2.400, από 3.000 και τόνισε πως, μετά το πέρας της πανδημίας, πρέπει να γίνει μία μεγάλη προσπάθεια για να επιτύχουμε την αποσυμφόρηση στις λίστες των χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.

Για το θέμα των ράντζων, είπε πως η εικόνα έχει βελτιωθεί στην Αττική, με τη συνεφημέρευση ιδιωτικών με δημόσια νοσοκομεία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;