Η διαταραχή αυτιστικού φάσματος συνδέεται όλο και με περισσότερα κρούσματα στις ημέρες μας. Επιστημονικά δεδομένα μαρτυρούν ότι ακόμα και ένα στα 40 περίπου παιδιά παγκοσμίως είναι πιθανόν να πάσχει από κάποια μορφή αυτισμού, για την ανίχνευση και τη διαχείριση του οποίου ωστόσο οι δυνατότητες που διαθέτουμε σήμερα είναι πολύ περισσότερες από όσο στο παρελθόν.

Η επικουρία της τεχνητής νοημοσύνης, για παράδειγμα, και ειδικά των έξυπνων, κοινωνικών ρομπότ, συμβάλλει στο να καταλάβουμε ένα παιδί από νωρίς και να το βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα γλώσσας και συμπεριφοράς που προκαλεί ο αυτισμός, ώστε να καταστεί κατά το δυνατόν αυτόνομο στις βασικές λειτουργίες της καθημερινότητας.

Όμως, στην εποχή της κατάρρευσης τόσων προκαταλήψεων και στερεοτύπων του παρελθόντος, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η διάγνωση και η διαχείριση του αυτισμού είναι αναγκαίο να πάψει να προσκρούει στις προκαταλήψεις των γονέων για την κατάσταση του παιδιού τους. Καλούνται να δείχνουν το θάρρος και όχι μόνο να μην αρνούνται αλλά και να επιδιώκουν τη διάγνωση, μάλιστα νωρίς, οπλισμένοι πάντα με την ψυχική ανθεκτικότητα που απαιτεί ο δύσκολος δρόμος που ανοίχθηκε εμπρός τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]