Ερευνητές από  την Ιαπωνία αποκάλυψαν πιθανό διαγνωστικό εργαλείο που ενδεχομένως θα μπορεί να εντοπίζει αν ένα νεογέννητο παιδί έχει υψηλότερο κίνδυνο αυτισμού.

Η μελέτη στο  Psychiatry and Clinical Neurosciences, ανακάλυψε ότι υψηλά ή χαμηλά επίπεδα συγκεκριμένου λιπαρού οξέος στο αίμα του ομφάλιου λώρου ενδεχομένως μπορεί να προβλέπουν αν ένα νεογέννητο θα εμφανίσει στη συνέχεια συμπτώματα αυτισμού.

Η ομάδα εξέτασε δείγματα αίματος ομφάλιου λώρου από 200 ζεύγη μητέρων- παιδιών για την παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA).

Εκτός από δείγματα αίματος, η ομάδα επίσης συνέλεξε στοιχεία από τους γονείς για τα συμπτώματα αυτισμού των παιδιών τους στην ηλικία των 6 ετών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα φλεγμονώδες λιπαρό οξύ, το 11,12-diHETrE στο αίμα του ομφάλιου λώρου συνδεόταν σημαντικά με την ένταση του αυτισμού στην ηλικία των 6 ετών.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι υψηλότερα επίπεδα 11,12-diHETrE συνδέονταν με αυξημένες πιθανότητες συμπτωμάτων κοινωνικής αλληλεπίδρασης που συνδέονταν με τον αυτισμό.

Αντίθετα, χαμηλότερα επίπεδα του λιπαρού οξέος επηρέαζαν επαναληπτικές και περιοριστικές συμπεριφορές.

Οι σχέσεις μεταξύ 11,12-diHETrE στο αίμα του ομφάλιου λώρου και σε συμπτώματα αυτισμού ήταν πιο ισχυρές στα κορίτσια.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενδεχομένως είναι πιθανό να εντοπιστούν παιδιά με κίνδυνο για αυτισμό σύντομα μετά τη γέννηση- κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για έγκαιρη παρέμβαση και αντιμετώπιση.

Πηγές:
Psychiatry and Clinical Neurosciences

Ειδήσεις υγείας σήμερα
O ΠΟΥ θα στείλει 1 εκατ. εμβόλια για την πολιομυελίτιδα στη Λωρίδα της Γάζας
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης με βάρη
H Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθερο-επαγγελματιών παιδιάτρων για τη συνταγογράφηση του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδοκόκκο της οροομάδας Β