Έλλειψη προσωπικών σχέσεων μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα.

Μερικά από αυτά είναι:

  • Προβλήματα ύπνου
  • Να αισθάνεστε στρες
  • Αλλαγμένη εγκεφαλική λειτουργία
  • Αυξημένα καρδιακά προβλήματα
  • Υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού
  • Φτωχή λήψη αποφάσεων
  • Προβλήματα μνήμης
  • Υψηλότερος κίνδυνος χρήσης ουσιών.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τη μοναξιά, αν αισθάνεστε μόνοι.

Να είστε καλοί με τον εαυτό σας

Ο εσωτερικός σας κριτής μπορεί να ενισχύσει αισθήματα μοναξιάς.

Αν πιστεύετε ότι είστε διαφορετικός από άλλους ανθρώπους ή ότι δεν ταιριάζετε, μπορεί να σας είναι πιο δύσκολο να δεθείτε με άλλους. Μπορεί έτσι να εγκλωβιστείτε σε ρουτίνα μοναξιάς.

Αναγνωρίστε τις σκέψεις σας και δείτε τις σαν μια ευκαιρία να κάνετε ορισμένες αλλαγές.

Η μοναξιά είναι σαν τον πόνο, δήλωσε ο David Cates, PhD, του Nebraska Medicine στην Omaha. Μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί αλλά όταν την αισθάνεστε το γνωρίζετε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο με φίλους ή την οικογένεια.

Να είστε καλοί με τους άλλους

Βρίσκοντας χρόνο από το πρόγραμμά σας για να βοηθήσετε άλλους μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια. Η βοήθεια μπορεί να ξεκλειδώσει την εσωτερική χαρά σας και να σας κάνει να αισθανθείτε ως μέρος ευρύτερης κοινότητας. Δείτε αν χρειάζεται κάτι ένας ηλικιωμένος συγγενής γείτονας. Ο εθελοντισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Σχεδιάστε

Υπάρχουν μέρες στο ημερολόγιο που μπορεί να σας φέρουν λύπη. Σχεδιάστε νωρίτερα σχετικά με σκληρές ημέρες ή εποχές και βάλτε κάτι αστείο στο ημερολόγιο. Προσπαθήστε να συναντηθείτε με ασφάλεια με φίλους ή οικογένεια. Το να έχετε να περιμένετε κάτι μπορεί να βοηθήσει.

Σχεδιάστε συνάντηση με φίλους. Να έχετε κάτι χαρούμενο να περιμένετε- μπορεί να σας δώσει χαρά.

Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο

Αν έχετε κατοικίδιο, μπορεί να γνωρίζετε τα οφέλη. Αν όχι, σκεφτείτε μήπως πάρετε ένα νέο μέλος στην οικογένεια σας.

Έρευνες δείχνουν ότι το να έχει κάποιος ένα κατοικίδιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το στρες.

Η χνουδωτή συντροφιά μπορεί να βοηθήσει αν αισθάνεστε μόνοι.

Χρησιμοποιείστε σοφά τα social media

Ο πολύς χρόνος online μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά.

Τα Social media δεν είναι κακά, αλλά δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν αληθινές σχέσεις, δηλώνουν ειδικοί.

Κοιτάξετε πόσο χρόνο περνάτε online. Χρησιμοποιήστε τα social media για να βοηθηθείτε να κάνετε συνδέσεις πέρα από τα likes και comments. Μπορείτε να δοκιμάσετε εφαρμογές που σας επιτρέπουν να παρακολουθήσετε μια ταινία ή ένα show με κάποιον άλλο άνθρωπο.

Ξαναθυμηθείτε ένα χόμπι

Ένα χόμπι μπορεί να βοηθήσει. Η μαγική στιγμή που μπορείτε να χαθείτε σε κάτι που ενδιαφέρεστε μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη μοναξιά σας.

Μπορείτε να ξαναθυμηθείτε ένα παλιό χόμπι, όπως διάβασμα, μαγειρική, φωτογραφία ή yoga.

Επίσης μπορείτε να μάθετε ένα καινούργιο χόμπι, όπως διαδικτυακό μάθημα. Στην πορεία θα γνωρίσετε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα.

Επανασυνδεθείτε με άλλους

Δεν χρειάζονται χιλιάδες άνθρωποι για να σταματήσετε να αισθάνεστε μόνοι. Ειδικοί δήλωσαν ότι η ύπαρξη λίγων στενών φίλων μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά Αρχίστε με ένα τηλεφώνημα και στη συνέχεια κανονίστε καφέ από κοντά ή διαδικτυακά.

Σκοπός

Το να βρείτε κάποιον σκοπό μπορεί να μοιάζει μοναχική αποστολή αλλά δεν είναι.

Ο σκοπός έχει τη ρίζα του στο να εργάζεται κάποιους με άλλους.

Όταν βρείτε το σκοπό σας μπορεί να βρείτε και άλλους στο ίδιο μονοπάτι.

Το σκάψιμο στις ρίζες σας μπορεί να συμβάλλει στον καθορισμό του σκοπού. Το να ακούτε ιστορίες για το οικογενειακό ιστορικό σας μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη και να αυξήσει την αυτοπεποίθηση. Το να μάθετε για το πώς τα μέλη της οικογένειας ξεπέρασαν σκληρές στιγμές μπορεί να βοηθήσει να βάλετε σε πλαίσιο τις δικές σας προκλήσεις.

Έρευνες δείχνουν ότι νοσταλγικές δραστηριότητες, όπως παλιές φωτογραφίες μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο συνδεδεμένοι.

Bγείτε έξω

Είτε είστε με έναν φίλο είτε μόνος, το να περνάτε χρόνο στη φύση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι το να βρίσκεστε στη φύση μπορεί να συμβάλλει στο θέμα της αντιμετώπισης της μοναξιάς.

Πηγαίνετε στο πάρκο μόνοι ή με κάποιον φίλο. Χαρείτε τη φύση. Αν κάνετε τηλεργασία βάλτε το γραφείο σας έξω, αν έχει καλό καιρό.

Κινηθείτε

Η κίνηση έχει πολλά οφέλη, όπως την καταπολέμηση της ακεφιάς που συνδέεται με τη μοναξιά. Δοκιμάστε χορό, yoga, ή περίπατο.

Το να είστε ενεργητικοί μπορεί να βοηθήσει με την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα θέματα που συνδέονται με τη μοναξιά.

Αν δεν έχετε χρόνο ή ενέργεια για πολλή ώρα άσκησης αρχίστε με 5-10 λεπτά καθημερινά και συνεχίστε από εκεί. Έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια άσκηση, αν αναπνέετε πιο βαριά από το φυσιολογικό και ζεσταίνεστε λίγο μπορεί να έχει πολλά οφέλη.

Αναζητήστε θεραπεία

Ο καθένας νιώθει μοναξιά πότε- πότε. Όμως, ειδικοί δήλωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα αν αισθάνεστε μόνοι περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα

Άδειοι

Με την αίσθηση ότι δεν ανήκετε.

Αν δεν μπορείτε να μετακινηθείτε από αυτά τα συναισθήματα, ενδεχομένως να χρειαστεί να μιλήσετε σε ειδικό. Η απώλεια ενός αγαπημένου, το διαζύγιο, η συνταξιοδότηση ή η μετακόμιση μπορεί να προκαλέσουν αισθήματα μοναξιάς.

Ενας θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει και να σας δώσει εργαλεία να βελτιώσετε αυτές τις στιγμές.

Μάθετε να τιμάτε τον χρόνο που περνάτε μόνοι

Μπορεί να μοιάζει περίεργο αλλά το να περνάτε χρόνο μόνοι μπορεί να βοηθήσει αν αισθάνεστε μόνοι. Είναι σημαντικό να γίνει η διάκριση μεταξύ μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης.

Το να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε ενέργεια, να φέρει μεγαλύτερη σαφήνεια και να ενισχύσει τη δημιουργικότητα.

Μπορεί επίσης να συμβάλλει με τις σχέσεις σας, καθώς το να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας μπορεί να σας βοηθήσει να εκτιμήσετε τον χρόνο με τους άλλους.

Όπως με το καθετί ,η ισορροπία είναι το κλειδί. Αν περνάτε πολύ χρόνο μόνοι μπορεί να αισθάνεστε ότι κάτι ΄΄είναι εκτός΄΄.

Αυτό μπορεί να είναι καλό σημάδι για να πλησιάσετε άλλους.

Η μοναξιά δεν χρειάζεται να είναι κάτι σταθερό στη ζωή σας. Το να κάνετε λίγες αλλαγές μπορεί να συμβάλλει στο να επιστρέψετε στη χαρά, στη σύνδεση και στις φιλίες που θα έρθουν.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών