Από τις αρχές Απριλίου, το μονοκλωνικό αντίσωμα Tremelimumab κυκλοφορεί στη γερμανική αγορά όχι μόνο για ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο του ήπατος, αλλά και για τον μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Σε συνδυασμό με το Durvalumab και την χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα, χρησιμεύει εδώ ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο στη Γερμανία. Για τους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, υπάρχει μια νέα θεραπευτική επιλογή με το Τremelimumab.

Το Tremelimumab είναι ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα ανοσοσφαιρίνης G2a και στρέφεται κατά της πρωτεΐνης CTLA-4 (κυτταροτοξικό Τ-λεμφοκυτταρικό αντιγόνο-4) του σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία εκφράζεται στην επιφάνεια των Τ-λεμφοκυττάρων.

Η αλληλεπίδραση της CTLA-4 με τους συνδέτες CD80 και CD86 μπλοκάρει την ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων-ενεργοποιητών.

Το Tremelimumab  αναστέλλει επιλεκτικά το CTLA-4, εμποδίζοντας τη σύνδεση των συνδέσμων με τον υποδοχέα τους. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται αυξημένη ενεργοποίηση, πολλαπλασιασμός και διαφοροποίηση των Τ - λεμφοκυττάρων: αυτό προάγει την αντικαρκινική δράση.

Το Durvalumab είναι επίσης ένας αναστολέας σημείου ελέγχου, αλλά στρέφεται κατά του PD-L1 (Programmed Cell Death Ligand-1).

Ο συνδυασμός προορίζεται να δράσει συνεργιστικά, προωθώντας περαιτέρω την αντικαρκινική δράση και ενισχύοντας την ανταπόκριση των καρκινικών κυττάρων. Και τα δύο ανοσο-ογκολογικά φάρμακα κυκλοφορούν στην αγορά από την Astra-Zeneca.

Το Tremelimumab κυκλοφορεί στην αγορά από τις αρχές Απριλίου ως συμπύκνωμα για την παρασκευή διαλύματος έγχυσης με 20 mg/ml.

Το φάρμακο "Tremelimumab Astra-Zeneca" χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με Durvalumab (Imfinzi®) και χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα για τη θεραπεία πρώτης γραμμής του μεταστατικού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC) που δεν έχει ευαισθητοποιητικές μεταλλάξεις EGFR- ή ALK-θετικές.

Για την ένδειξη ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, το τελικό φάρμακο ονομάζεται Imjudo®. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο αναστολέας CTLA-4 θα φέρει αυτή την ονομασία και στις δύο ενδείξεις από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η διπλή ανοσοθεραπεία παρατείνει την επιβίωση

"Περίπου το 60% των ασθενών έχουν ήδη μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα, δηλαδή στάδιο IV, όταν διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά", ανέφερε ο καθηγητής Dr. Niels Reinmuth, της εξιδικευμένης κλινικής Asklepios - München/ Gauting, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση. "Τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης είναι 20% έως 25% χάρη στις ανοσοθεραπείες".

Η προσθήκη του Τremelimumab στη Durvalumab και στη χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα (CT) μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη συνολική επιβίωση των ασθενών, δήλωσε ο ογκολόγος. Αυτό φάνηκε στη βασική μελέτη φάσης ΙΙΙ τριών βραχιόνων POSEIDON με περισσότερους από 1000 ασθενείς.

Η θεραπεία με Τremelimumab (75 mg) μαζί με Durvalumab (1500 mg) και το CT - το λεγόμενο σχήμα Poseidon - μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου κατά 23% σε σύγκριση με την μοναδική θεραπεία  με CT. Οι ασθενείς επιβίωσαν κατά μέσο όρο 14,0 μήνες με την τριπλή θεραπεία έναντι 11,7 μηνών με θεραπεία μόνο με CT.

Η διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου ήταν 6,2 έναντι 4,8 μηνών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών