Με ή χωρίς συγκρούσεις, ένα διαζύγιο δεν είναι ποτέ εύκολο. Όταν τελειώνετε έναν γάμο, μπορεί να δυσκολευτείτε να συνεχίσετε τη ζωή σας. Αλλά μπορείτε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τα δύσκολα συναισθήματα που θα εμφανιστούν και να ξεκινήσετε μια νέα ζωή.

Υπάρχουν στάδια αναταραχής μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί. Όπως με κάθε απώλεια, θα περάσετε από περιόδους προσαρμογής, ανάκαμψης και αναμόρφωσης της ζωής σας. Το να γνωρίζετε τι να περιμένετε και να κατανοήσετε ότι τα συναισθήματα, ακόμα και τα σωματικά συμπτώματα της θλίψης, είναι φυσιολογικά, θα σας βοηθήσει να φτάσετε στην άλλη πλευρά.

Αυτές είναι μερικές σκέψεις που μπορείτε να κάνετε.

Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει

Αφήνοντας τον εαυτό σας να αισθάνεται, θα ανακάμψετε καλύτερα μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι αισθάνονται άσχημα όταν χάνουν κάτι, και δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να περάσετε αυτή τη στιγμή. Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας.

Μιλήστε για αυτό

Αρχικά, σε ένα έμπιστο άτομο. Αν νιώθετε όμως ότι χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια επειδή η θλίψη ή τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τη λειτουργικότητά σας στην καθημερινή ζωή, είναι απόλυτα φυσιολογικό να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο. Για την ακρίβεια, το διαζύγιο είναι από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι άνθρωποι αποφασίζουν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία.

Βρείτε τρόπους να διαχειρίζεστε τα άσχημα συναισθήματα

Ουδέν κακόν αμιγές καλού: Τα αρνητικά συναισθήματα είναι μια πρόκληση για να βρούμε τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε και να μην τους επιτρέπουμε να μας επηρεάζουν. Δοκιμάστε καινούριες δραστηριότητες ή παλιά χόμπι που είχατε παρατήσει, γυμναστική ή και μια νέα ρουτίνα αυτοφροντίδας.

Αν υπάρχουν παιδιά, χρειάζεται συνεργασία

Όσα αρνητικά συναισθήματα κι αν υπάρχουν μεταξύ σας, αν είστε χωρισμένοι γονείς πρέπει να επιτρέψετε στα παιδιά σας να μεγαλώσουν χωρίς να επηρεάζονται από τη δική σας σχέση. Χρειάζεται να είστε και οι δύο εκεί χωρίς να βάζετε τα δικά σας συναισθήματα πρώτα. Το πιο σημαντικό είναι να μην "χρησιμοποιείτε" τα παιδιά σας ως αντίβαρο για να νιώσετε ότι έχετε κάποια ισχύ στην σχέση. Και μόνο η ύπαρξη των παιδιών πρέπει να τα βάζει αυτά στην άκρη.

Μη βιαστείτε για κάνετε νέα σχέση

Πολλοί άνθρωποι που περνούν από ένα διαζύγιο μεταπηδούν πολύ γρήγορα σε μια νέα σχέση. Φοβούνται να μείνουν μόνοι ή ότι δεν θα ερωτευτούν ποτέ ξανά. Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν θεραπευτούμε από τη θλίψη του χωρισμού και από τα πιθανά προβλήματα που έβγαλε στην επιφάνεια, όλα αυτά μάλλον θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας στην επόμενη σχέση. Και μπορεί η νέα σχέση να είναι με το πιο καλό και υπομονετικό άτομο στον κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να τα λύσουμε αυτά τα θέματα μαζί με κάποιον άλλο. Βάζει επιπλέον δυσκολία στην σχέση και μας κρατάει άθελά μας στο παρελθόν.

Χρησιμοποιήστε αυτοβοήθεια και άλλους πόρους

Βιβλία, διαδικτυακοί πόροι και οι φίλοι σας είναι όλα καλά μέρη για να βρείτε πρόσθετη υποστήριξη. Αν πιστεύετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει να ερευνήσετε τα δικά σας συναισθήματα και κίνητρα, όπως και το πώς αξίζει να προχωρήσετε, μέσα από κάποιο βιβλίο αυτοβοήθειας, δεν είναι κακή ιδέα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη