Με πρωτοβουλία της Ένωσης Ασθενών Ελλάδα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο η έναρξη της εκδήλωσης που αφορά τα δικαιώματα των ασθενών
Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα 14 δικαιώματα των ασθενών, τα οποία και ανέλυσαν διεξοδικά.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, το πόσο σημαντικά είναι τα δικαιώματα τόσο της πληροφόρησης όσο και της πρόσβασης για την υγεία των ασθενών αλλά και πόσο καταλυτικός είναι ο ρόλος της καινοτομίας.
"Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα – για δικαιώματα δικά μας", είπε χαρακτηριστικά. Το Εθνικό σύστημα Υγείας καθόλη την διάρκεια της θητείας του ήταν το βασικό και κύριο στοίχημα.
Στόχος ήταν η ανάδειξη των Ενώσεων Ασθενών, που ήδη κατέκτησαν πολλά. Στην αρχή υπήρχε επιφύλαξη από τον ίδιο τον υπουργό απέναντι στις Ενώσεις Ασθενών. Τα αιτήματα εντούτοις των Ασθενών και των Ενώσεων τους ήταν και είναι σταθμισμένα. Κάθε χρόνο θα πρέπει να κοιτάμε τι πετύχαμε, κατέληξε ο υπουργός.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης αναφέρθηκε επισταμένως στην κοινή πρωτοβουλία υπουργείων Πολιτισμού και Υγείας. Οι τέχνες έχουν μια σημαντική συμβολή στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Η πρόταση και πρωτοβουλία αφορά την υλοποίηση της πολιτιστικής συνταγογράφησης.
Η ψυχική στήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους είναι απαραίτητη. Απαραίτητη όμως είναι και η στήριξη σε πολιτιστικούς φορείς για να παρέμβουν με διάφορα προγράμματα και δράσεις. Στόχος είναι να μπορεί ο γιατρός να χορηγεί παράλληλα με την φαρμακευτική και την πολιτιστική αγωγή. Στην Επιτροπή που επιβλέπει την εν λόγω πρωτοβουλία θα συμμετέχει και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.
Τέλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι καθώς εξελίσσεται η ιατρική, εξελίσσεται και η σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς.
Το ζητούμενο είναι το επίπεδο προστασίας ασθενών. Με δεδομένο των περιορισμό των πόρων και το γεγονός ότι οι κοινωνίες έχουν με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής υπάρχει αλλαγή στην ενημέρωση και την συμμετοχή των ασθενών.
Σε ότι αφορά τις παθογένειες, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε για ασθένειες όπως την παχυσαρκία που δεν συνταγογραφούνται καθώς και στις ελλείψεις στα φάρμακα σε διαβητικούς. Σημαντικό, κατέληξε είναι να να διαφυλάσσεται η σχέση γιατρούς και ασθενούς αλλά να μην περάσουμε και σε ένα στείρο δικαιωματισμό.
Η συνεργασία γιατρών πρέπει να είναι διαρκής επωφελής των ασθενών και του κοινωνικού συνόλου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]