Απλήρωτες εφημερίες πραγματοποιούν εδώ και καιρό γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, ενώ συχνά αναγκάζονται σε υπερεφημέρευση λόγω υποστελέχωσης. Επιπλέον, προσωπικοί γιατροί στο Λασίθι δεν λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή για κάλυψη πληθυσμού άνω των 1.500 ατόμων.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), κάνοντας λόγο για απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων πρόσθετων (ορισμένες φορές ακόμη και τακτικών) εφημερίων σε πολλές δημόσιες δομές Υγείας της χώρας.

Όπως επισημαίνεται, από τον Μάρτιο του 2022 δεν καταβάλλεται σε αναισθησιολόγους, παθολόγους, πνευμονολόγους και εντατικολόγους, οι οποίοι υπηρετούν στα νοσοκομεία της χώρας, η αποζημίωση των 250 ευρώ ανά πρόσθετη εφημερία, η οποία νομοθετήθηκε με το νόμο 4850 του 2021 (και παραμένει σε ισχύ μέχρι 30 Ιουνίου 2023), ως μέσο μετριασμού των αντιδράσεων στην υπερεφημέρευση.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, οι γιατροί αυτών των ειδικοτήτων δεν αποζημιώνονται καν το πλαφόν των εφημεριών. Το όριο εφημεριών (στη Β’ Ζώνη) αντιστοιχεί για διευθυντές σε 4 ενεργές και για τους υπόλοιπους ειδικευμένους γιατρούς σε 5 ενεργές εφημερίες μηνιαίως, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δύο αργίες (1 Σάββατο, 1 Κυριακή).

Οι 4 αναισθησιολόγοι, οι 4 παθολόγοι και οι 4 εντατικολόγοι στο νοσοκομείο υποχρεώνονται να κάνουν 7 έως 8 ενεργές εφημερίες, ώστε να καλύψουν όλο το μήνα, πληρώνονται μόνο τις 4 πρώτες (ημερολογιακά) οι διευθυντές και τις 5 πρώτες οι επιμελητές κάθε μήνα, ανεξαρτήτως αν σε αυτές συμπεριλαμβάνονται αργίες.

Δεν αμείβονται, δηλαδή, ούτε για τις πρόσθετες ούτε για το σύνολο των τακτικών εφημεριών. Το αποτέλεσμα είναι, ενώ κάνουν περίπου δύο ενεργές εφημερίες εβδομαδιαίως, να πληρώνονται λιγότερο από συναδέλφους που εφημερεύουν κατά μέσο όρο μία φορά τη βδομάδα.

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ τονίζει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση από το υπουργείο Υγείας για το πως, πότε και αν θα πληρωθούν τα οφειλόμενα ποσά που ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ για κάθε γιατρό. Την ίδια ώρα, στέλνουν τα εντέλλεσθε βροχή για απλήρωτη δουλειά, επικαλούμενοι λόγους Δημόσιας Υγείας.

Όπως σημειώνει, οι γιατροί εξαναγκάζονται να υπερβαίνουν τον ανώτερο ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, θυσιάζοντας ρεπό και άδειες, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, ενώ δεν πληρώνονται καν (ή πληρώνονται αρκετά καθυστερημένα) για τις επιπλέον ώρες εργασίας.

Προσωπικοί γιατροί

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει, επίσης, πως οι προσωπικοί γιατροί της ΤΟΜΥ του Αγίου Νικολάου και του Κέντρου Υγείας Ιεράπετρας, ενώ καλύπτουν πάνω από 1.500 εγγεγραμμένους πολίτες, δεν αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους "κατά κεφαλήν" (μέχρι 2.000 άτομα), όπως προβλέπει ο νόμος 4931 για την ΠΦΥ του 2022. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι γιατροί απαιτούν από το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων τα εξής:

  • Άμεση αποζημίωση του συνόλου των δεδουλευμένων τακτικών και πρόσθετων εφημεριών.
  • Αποζημίωση των δύο αργιών μηνιαίως, που περιλαμβάνονται στο πλαφόν των τακτικών εφημεριών, στους γιατρούς του ΓΝΑΝ.
  • Καταβολή του (προβλεπόμενου από το νόμο) ποσού για κάθε πρόσθετη ενεργό εφημερία σε αναισθησιολόγους, παθολόγους, πνευμονολόγους και εντατικολόγους.
  • Πληρωμή της πρόσθετης αποζημίωσης προσωπικών γιατρών που καλύπτουν πάνω από 1.500 πολίτες, όπως προβλέπεται από το νόμο. Ενίσχυση ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό.
  • Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Αυτοτελής φορολόγηση τακτικών εφημεριών.

Ζητούν, επίσης, πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ώστε να μην χρειάζεται οι γιατροί να πραγματοποιούν πρόσθετες εφημερίες.

Πηγές:
ΟΕΝΓΕ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας