Στην ΕΕ ζουν περίπου 90 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία. Εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια που μπορεί να τα εμποδίζουν ή να τα αποτρέπουν από το να μετακινούνται ελεύθερα προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες, ιδίως επειδή δεν υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος της αναπηρίας μεταξύ των κρατών μελών.
Αυτή η έλλειψη αμοιβαίας αναγνώρισης του καθεστώτος αναπηρίας μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια σε σχέση με την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμων διασυνοριακών ταξιδιών, μεταξύ άλλων για τουριστικούς σκοπούς.
Για παράδειγμα, ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προνομιακούς όρους (πλεονεκτήματα ή παροχές, όπως μειωμένες τιμές ή δωρεάν πρόσβαση) που παρέχονται από ορισμένους παρόχους υπηρεσιών σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο όπως τα άτομα με αναγνωρισμένη αναπηρία από το εν λόγω κράτος μέλος.
Για να ξεπεραστούν αυτά τα ζητήματα, η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει μια πρωτοβουλία που θα διευκολύνει την αμοιβαία αναγνώριση της ιδιότητας του ατόμου με αναπηρία σε όλα τα κράτη μέλη: Ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας.
Σκοπός της είναι να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία και την ίση απόλαυση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ.
Οι κάτοχοι της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας θα επωφελούνται από τους ίδιους προνομιακούς όρους πρόσβασης στις σχετικές υπηρεσίες σε όλα τα κράτη μέλη, ανεξάρτητα από τον τόπο χορήγησης της ιδιότητας του αναπήρου.
Η πρωτοβουλία θα βασίζεται στην εμπειρία του πιλοτικού σχεδίου της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας και στην ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης για άτομα με αναπηρία.
Η πιλοτική κάρτα αναπηρίας της ΕΕ συνεπάγεται την εθελοντική αμοιβαία αναγνώριση της κατάστασης αναπηρίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μελών και παρέχει πρόσβαση σε μια σειρά από πλεονεκτήματα κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες στους τομείς του πολιτισμού, του ελεύθερου χρόνου, του αθλητισμού και των μεταφορών.
Τέθηκε σε εφαρμογή ως πιλοτικό έργο την περίοδο 2016-2018 σε οκτώ κράτη μέλη (Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Ρουμανία, Σλοβενία) και παραμένει μετά την ημερομηνία λήξης του έργου.
Το μοντέλο της ΕΕ για την κάρτα στάθμευσης για άτομα με αναπηρία δημιουργήθηκε το 1998 με τη σύσταση 98/376/ΕΚ του Συμβουλίου.
Η πρωτοβουλία δεν είναι δεσμευτική και προβλέπει μόνο ελάχιστη εναρμόνιση σε εθελοντική βάση, κυρίως όσον αφορά το σχεδιασμό και την αμοιβαία αναγνώριση της κάρτας στάθμευσης από τα κράτη μέλη.
Η κάρτα παρέχει πρόσβαση σε ορισμένα δικαιώματα και διευκολύνσεις στάθμευσης που αφορούν τις επιμέρους χώρες.
Δημόσια διαβούλευση
Η δημόσια διαβούλευση σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή κάρτα Αναπηρίας ξεκίνησε ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 5 Μαίου.
Σκοπός της διαβούλευσης είναι:
- να συγκεντρωθούν οι απόψεις των παρόχων υπηρεσιών και του ευρέος κοινού σχετικά με την πρωτοβουλία
- να συλλεχθούν γνώμες και στοιχεία σχετικά με το πρόβλημα και για τις διάφορες λύσεις (επιλογές πολιτικής) για την αντιμετώπισή του
- να εκπονηθεί μια αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ανάλυση. Η διαβούλευση θα συμβάλει στη διασφάλιση της συνολικής ποιότητας της εκτίμησης επιπτώσεων.
Απάντηση στο ερωτηματολόγιο
Μπορείτε να συμμετάσχετε στην εν λόγω δημόσια διαβούλευση συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο στο διαδίκτυο.
Εάν δεν μπορείτε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικά επειδή δεν είναι προσβάσιμο για εσάς, τηλεφορτώστε την παρακάτω προσβάσιμη έκδοση Word και, αφού συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, στείλτε το στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]
Τα ερωτηματολόγια είναι διαθέσιμα σε ορισμένες ή σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.
Μπορείτε να υποβάλετε τις απαντήσεις σας σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα της ΕΕ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού