Το κάπνισμα τσιγάρων στις ΗΠΑ υποχώρησε σε ακόμα χαμηλό όλων των εποχών πέρσι, με 1 στους 9 ενήλικες να δηλώνει καπνιστής, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξήθηκε, σε περίπου 1 στους 17 ενηλίκους.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βασίζονται σε απαντήσεις έρευνας από περισσότερους από 27.000 ενηλίκους.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, το 42% των ενηλίκων στις ΗΠΑ ήταν καπνιστές. Το ποσοστό μειώνεται σταδιακά εδώ και δεκαετίες, λόγω των φόρων στα τσιγάρα, των αυξήσεων των τιμών των προϊόντων καπνού, της απαγόρευσης του καπνίσματος και των αλλαγών στην κοινωνική αποδοχή του.

Πέρσι, το ποσοστό των ενηλίκων καπνιστών μειώθηκε σε περίπου 11%, από περίπου 12,5% το 2020 και το 2021.

Τα ευρήματα της έρευνας μερικές φορές αναθεωρούνται μετά από περαιτέρω ανάλυση και το CDC αναμένεται να δημοσιεύσει σύντομα τα τελικά στοιχεία του 2021.

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξήθηκε σχεδόν στο 6% πέρσι, από περίπου 4,5% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας.

Τα ποσοστά καπνίσματος και ατμίσματος είναι σχεδόν αντίστροφα για τους εφήβους.

Μόνο περίπου το 2% των μαθητών γυμνασίου κάπνιζε παραδοσιακά τσιγάρα πέρσι, αλλά περίπου το 14% χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικά τσιγάρα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία του CDC.

Πηγές:
USA Today, CDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους