Για τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του παγκρέατος, μίλησε η Μαρία Μενούνος. Η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός περιέγραψε την περιπέτεια της υγείας της, έπειτα από τρίμηνη θεραπεία.
Όπως ανέφερε, υποβλήθηκε σε μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου 3,9 εκατοστών, ο οποίος διαγνώστηκε τον Ιανουάριο.
Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση, η 44χρονη ηθοποιός είχε καλή πρόγνωση και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον Φεβρουάριο, Αφαιρέθηκε ο όγκος και μέρος του παγκρέατος, της σπλήνας, ένα μεγάλο ινομύωμα και 17 λεμφαδένες.
"Ήταν εξαιρετικά επώδυνο", ανέφερε η ίδια, για να σημειώσει: "Δεν μπορούσα να κινηθώ ή να σηκωθώ".
Σύμφωνα με τον γιατρό και χειρουργό της Μενούνος, δεν χρειάζεται χημειοθεραπεία ή πρόσθετη θεραπεία, αλλά ετήσιες εξετάσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η σταρ ελπίζει ότι η ιστορία της θα ενθαρρύνει άλλους να αναζητήσουν απαντήσεις στα προβλήματα υγείας τους.
Τι είναι το πάγκρεας
Όπως αναφέρεται στο ιατρικό λεξικό του iatronet.gr, το πάγκρεας είναι ένας σύνθετος λοβιοσωληνώδης αδένας που εντοπίζεται πίσω από το στομάχι και μπροστά από τον πρώτο και δεύτερο οσφυϊκό σπόνδυλο. Η κεφαλή του βρίσκεται εντός της καμπύλης του δωδεκαδακτύλου, η ουρά του δίπλα στον σπλήνα, ενώ το ενδιάμεσο τμήμα αποτελεί το κυρίως σώμα. Το πάγκρεας είναι τόσο εξωκρινές όσο και ενδοκρινές όργανο.
Οι εξωκρινείς αδένες είναι οργανωμένοι σε λοβούς, ο καθένας με τον δικό του πόρο. Οι πόροι αυτοί αναστομώνονται για να σχηματίσουν τον κύριο παγκρεατικό πόρο ή πόρο του Wirsung, ο οποίος ενώνεται με τον κοινό χοληδόχο πόρο για να σχηματίσουν την ηπατοπαγκρεατική λήκυθο, που εκβάλλει στο δωδεκαδάκτυλο.
Συχνά υπάρχει και ένας επικουρικός παγκρεατικός πόρος ή πόρος του Santorini, o οποίος καταλήγει απευθείας στο δωδεκαδάκτυλο. Διασκορπισμένα σε όλη την έκταση του εξωκρινούς αδενικού ιστού απαντώνται συσσωματώματα κυττάρων, καλούμενα νησίδια του Langerhans, που συνιστούν ενδοκρινείς αδένες και εκκρίνουν ορμόνες.
Πηγές:
CBS
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι