Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF), η οποία αναπτύσσει συστάσεις με την οικονομική υποστήριξη του αμερικανικού υπουργείου υγείας και ανθρωπίνων υπηρεσιών, τάχθηκε υπέρ της μείωσης της ηλικίας έναρξης της μαστογραφίας για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού από τα 50 στα 40 έτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο σύστασης που δημοσιεύθηκε στην αρχική σελίδα της USPSTF, οι εξετάσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 2 χρόνια μέχρι την ηλικία των 74 ετών.

Η USPSTF προτείνει ένα επίπεδο σύστασης Β, σύμφωνα με το οποίο οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον προληπτικό έλεγχο για όλες τις γυναίκες. Η τελευταία σύσταση του 2016 έδωσε στον έλεγχο πριν από την ηλικία των 50 ετών βαθμό σύστασης C, που αποτελεί σύσταση "μπορεί".

Η αλλαγή από C σε B έχει επιπτώσεις στις ΗΠΑ για την αποζημίωση των ασφαλιστών υγείας, η οποία απαιτείται από το νόμο για το βαθμό B. Η αλλαγή γνώμης της USPSTF βασίζεται, αφενός, στον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού μεταξύ 40 και 49 ετών.

Η επίπτωση έχει ήδη αυξηθεί ελαφρώς από το 2000 έως το 2015. Μεταξύ 2015 και 2019, η τάση έχει επιταχυνθεί με μέση ετήσια αύξηση 2,0% ετησίως.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο αυξανόμενος αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών με αφρικανικές ρίζες.

Οι γυναίκες αυτές αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού νωρίτερα κατά μέσο όρο και ο κίνδυνος θανάτου τους από καρκίνο είναι 40% υψηλότερος από τις λευκές Αμερικανίδες.

Οι λόγοι γι' αυτό δεν είναι ακριβώς γνωστοί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις στον υπουργό Εσωτερικών για ΑΣΕΠ, θέματα δημοσίων υπαλλήλων με αναπηρία, ΟΤΑ
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας