Διαφέρει η αποδοχή και η υιοθέτηση της καινοτομίας στο χωράφι ανάλογα με το φύλο και παρόλο που αυτή διαπίστωση δεν λαμβάνεται υπόψιν συχνά, υποστηρίζεται από σημαντικά επιστημονικά δεδομένα.
Αυτό ακριβώς θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Διαδικτυακού Συνεδρίου με τίτλο: «Επιδράσεις των φύλων στην αποδοχή και υιοθέτηση της καινοτομίας στη γεωργία», που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 11:00-13:30 π.μ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «INTOMED: Καινοτόμα εργαλεία για την καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών σημαντικών καλλιεργειών της Μεσογείου».
«H επιστημονική κοινοπραξία INTOMED μελετά νέα, φιλικά προς το περιβάλλον, βιώσιμα εργαλεία φυτοπροστασίας από παθογόνα και εχθρούς. Συχνά, η χρήση καινοτόμων εργαλείων στη γεωργία δεν είναι άμεσα αποδεκτή από τους καταναλωτές και τους αγρότες, και αυτό εγείρει ανησυχίες. Το φύλο φαίνεται να είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την αντίληψη του κινδύνου χρήσης τους», σχολιάζει η καθηγήτρια Καλλιόπη Παπαδοπούλου από το Eργαστήριο Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία συντονίζει το πρόγραμμα.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της έρευνας στον τομέα των αλληλεπιδράσεων μικροοργανισμών-φυτών-αρθροπόδων και η ανάπτυξη νέων προϊόντων, η πρόταση μεθόδων και στρατηγικών που στηρίζονται σε μοριακά εργαλεία, καθώς και υπηρεσιών για τη βιώσιμη και περιβαλλοντικά ασφαλή αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών σε τρεις βασικές καλλιέργειες της Μεσογείου, την τομάτα, την ελιά και τα εσπεριδοειδή.
Επιπλέον, το INTOMED επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με νέα εργαλεία ελέγχου παρασίτων, αλλά και να πραγματοποιήσει κοινωνικοοικονομικές αναλύσεις για να διερευνήσει σχετικές επιπτώσεις στην ισχυρή αποδοχή των τελικών χρηστών (καταναλωτών, αγροτών και γεωπόνων).
Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας & Ζωολογίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), συνεργαζόμενο εταίρο του προγράμματος, και από το Eργαστήριο Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και αποβλέπει στην ανάπτυξη διαλόγου για την ενίσχυση της αποδοχής και της χρήσης καινοτόμων εργαλείων φυτοπροστασίας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών πολιτικών. Για αυτό τον λόγο συγκεντρώνει συνομιλητές από την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, το Μαρόκο και τη Γαλλία και ειδικούς στον τομέα της κοινωνικοοικονομικής για να ενημερώσει για τις εξελίξεις στον τομέα και να επισημάνει τα κενά και τις μελλοντικές προκλήσεις.
Το ερευνητικό πρόγραμμα INTOMED χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα PRIMA, το οποίο υποστηρίζεται από το Horizon 2020, το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα & την Καινοτομία.
Συντονιστής του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ) και το Eργαστήριο Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, που ενώνει τις δυνάμεις του με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Ελλάδα), την εταιρεία Φυτοθρεπτική (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο Jaume I (Ισπανία), το CIRAD (Γαλλία), το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας του Μαρόκο (Μαρόκο), το Instituto Politécnico de Bragança (Πορτογαλία), το Centre National des Sciences et Technologies Nucléaires (Τυνησία) και το Centre Technique des Agrumes (Τυνησία).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου