Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο JAMA Internal Medicine πυροδότησε συζητήσεις, καθώς τα ευρήματά του αποκάλυψαν ότι οι απαντήσεις του ΑΙ chatbot (σ.σ. εφαρμογή λογισμικού που στοχεύει να μιμηθεί την ανθρώπινη συνομιλία μέσω αλληλεπιδράσεων κειμένου ή φωνής) σε ερωτήσεις ασθενών ήταν καλύτερες σε βαθμολογίες ποιότητας και ενσυναίσθησης.

Η διαφορά στην αντιληπτή ενσυναίσθηση μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και των ανθρώπων ήταν ιδιαίτερα έντονη, με την τεχνητή νοημοσύνη να επιδεικνύει "ενσυναίσθητες" ή "πολύ ενσυναίσθητες" απαντήσεις σε ποσοστό σχεδόν δεκαπλάσιο από αυτό των ανθρώπων γιατρών. Αυτό δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν καλύτερη στην Ιατρική από τους ανθρώπους;

Η ενσυναίσθηση είναι το κλειδί για τη θεραπεία, αλλά υποτιμάται

Ανεξάρτητα από τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν γίνει, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορέσει ποτέ να μιμηθεί πλήρως την ανθρώπινη σύνδεση. Υπάρχει κάτι μοναδικό στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ασθενούς και παρόχου, σχετικά με την επαφή άτομο με άτομο, που είναι έμφυτη στη θεραπεία.

Μία δημοφιλής φράση δηλώνει ότι η πρώτη απόδειξη πολιτισμού ήταν ένα κάταγμα του μηριαίου οστού που είχε επουλωθεί, δείχνοντας ότι σε κάποιο σημείο, τουλάχιστον ένας άνθρωπος είχε φροντίσει έναν άλλο μέχρι να επουλωθεί. Η κοινωνία χτίζεται γύρω από την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια για τους συνανθρώπους μας.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας μπαίνουν στον χώρο για να φροντίσουν όσους έχουν ανάγκη. Το υπάρχον σύστημα, ωστόσο, καθιστά δύσκολη την άσκηση της Ιατρικής με τρόπο που ενισχύει τη σχέση αυτή. Όπως σημειώνει σε άρθρο της η Jennifer Lycette, αιματολόγος - ογκολόγος του Όρεγκον των ΗΠΑ, η πίεση που ασκείται στους γιατρούς για να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δεν ευνοεί τη συμπονετική φροντίδα.

Η πίεση να είμαστε όσο το δυνατόν πιο "αποτελεσματικοί", είχε ως αποτέλεσμα λιγότερο χρόνο με τους ασθενείς και περισσότερο χρόνο τεκμηρίωσης. Η επαγγελματική εξουθένωση σε ορισμένα νοσοκομεία έχει επιδεινωθεί αρκετά, ώστε να ωθήσει τους ιατρούς να συνδικαλιστούν.

Η πίεση του χρόνου ωθεί τους γιατρούς να πηγαίνουν. Η έλλειψη ποιοτικού χρόνου με τους ασθενείς έχει τεκμηριώσει αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα του γιατρού, την ενσυναίσθηση και τα αποτελέσματα των ασθενών. θα μπορούσε να είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη είχε καλύτερη απόδοση από τους γιατρούς λόγω συστημικού ελαττώματος και όχι μεμονωμένου;

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανθρώπινη υγεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη JAMA δεν είναι απολύτως συγκρίσιμη με τις πραγματικές συνθήκες. Οι ερευνητές δεν μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ηθικά αληθινά ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία στην τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να παραβιάζουν το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, έτσι οι ερωτήσεις των ασθενών επιλέχθηκαν από ένα φόρουμ της αμερικανικής ιστοσελίδας Reddit).

Αυτό δεν μειώνει την εγκυρότητα των ερωτήσεων, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί απάντησαν σε αυτές. Η διαδικτυακή κουλτούρα, ιδιαίτερα το Reddit, δεν δίνει προτεραιότητα στην ενσυναίσθηση και οι άνθρωποι που ανταποκρίνονται μπορεί να έχουν ακολουθήσει κανόνες διαδικτυακής επικοινωνίας και όχι επαγγελματικούς κανόνες επικοινωνίας. Οι άνθρωποι που ερωτήθηκαν επίσης δεν ήταν εξοικειωμένοι με ολόκληρο το ιατρικό ιστορικό των ασθενών και μπορεί να είχαν καλύτερα αποτελέσματα αν τους έβλεπαν στην πραγματική ζωή.

Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τουλάχιστον τη δυνατότητα να υποστηρίξει ποιοτική, ενσυναίσθητη φροντίδα. Ήδη, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τον εξορθολογισμό των διοικητικών εργασιών, την απάντηση σε ερωτήσεις ασθενών και τη μηχανική μάθηση. Είναι πιθανό ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρχουν περισσότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και εικονικοί βοηθοί νοσηλευτών.

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται, η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει τη φροντίδα, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους γιατρούς. Η τέχνη της θεραπείας είναι ανθρώπινη.

Πηγές:
Lown Institute

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές