Ο Γιώργος Σ. είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων και επαγγελματίας φωτογράφος. Πριν από 5 ή 6 χρόνια, φωτογραφίζοντας έναν αγώνα δρόμου στην Κηφισιά, είδε ένα σταντ από το "Όραμα Ελπίδας" και σε ένα κενό της δουλειάς του έδωσε δείγμα σάλιου, συμπληρώνοντας τη φόρμα εθελοντή δότη μυελού των οστών. Έκτοτε το ξέχασε.
Του το υπενθύμισε ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε πριν από μια εβδομάδα, ενώ έκανε την προπόνησή του. "Βρεθήκατε συμβατός με έναν ασθενή στη Γερμανία", του είπε μια βιολόγος από τον Σύλλογο, αφού πρώτα του συστήθηκε. Σταμάτησε λαχανιασμένος στην άκρη του δρόμου και προσπάθησε να επεξεργαστεί την πληροφορία, ακούγοντας παράλληλα τη συνομιλήτριά του να του εξηγεί τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, αν επιθυμεί να προχωρήσει.
"Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή το ενδεχόμενο να κάνω πίσω, απλά προσπαθούσα να το συνειδητοποιήσω", λέει στο iatronet.gr ο 42χρονος, πατέρας ενός κοριτσιού 3 ετών, ο οποίος μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα βίωσε εναλλασσόμενα συναισθήματα συγκίνησης και μιας ήπιας ανησυχίας, ενώ οι σφυγμοί της καρδιάς συνέχισαν να ανεβαίνουν, αλλά όχι λόγω της προπόνησης. "Πότε πρέπει να το κάνω; Πόσο χρόνο θα χρειαστεί; Τι θα γίνει με τα δύο προγραμματισμένα επαγγελματικά ταξίδια και τις άλλες υποχρεώσεις μου;", ήταν οι στιγμιαίες πρώτες σκέψεις. Γρήγορα, αυτές υποχώρησαν και επικράτησε το αίσθημα της βαριάς ευθύνης. Η ζωή ενός ανθρώπου εξαρτάται από τη δική του βούληση και όλα τα άλλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
Εγώ είμαι ο τυχερός
Ο Γιώργος θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που «επιλέχτηκε» μέσω ιστοσυμβατότητας ως ο κατάλληλος για να του σώσει τη ζωή, ανάμεσα σε χιλιάδες δείγματα από όλο τον κόσμο. "Μου είπαν πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η πιθανότητα συμβατότητας είναι 1 προς 10.000, ενώ σε άλλες είναι ακόμη μικρότερη", λέει και μοιράζεται τα συναισθήματά του: "Δάκρυσα όταν το έμαθα, δεν περιγράφεται το συναίσθημα, νιώθω ευλογημένος. Όταν εξαρτάται η ζωή κάποιου από το ναι ή το όχι σου, είσαι ένας μικρός Θεός".
Ο 42χρονος δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «ήρωας» που του προσέδωσαν κάποιοι όταν κοινοποίησε την εμπειρία που ετοιμάζεται να βιώσει. "Το 95% αυτών που ειδοποιούνται ότι βρέθηκαν συμβατοί ανταποκρίνονται και δεν υπαναχωρούν. Δηλαδή, αν υπάρχουν 160.000 δότες στην Τράπεζα Εθελοντών του ‘Οράματος Ελπίδας’, αντίστοιχα υπάρχουν και κάπου 150.000 υποψήφιοι ‘ήρωες’. Θέλω να πω στο ότι όλοι θα το έκαναν στη θέση μου, για αυτό νιώθω τυχερός και ευλογημένος. Το θεωρώ αυτονόητο".
Σύμφωνα με το "Όραμα Ελπίδας", από τους 160.000 νέους εθελοντές δότες της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, οι 282 έχουν βρεθεί συμβατοί και έχουν δώσει μόσχευμα σε ισάριθμους ασθενείς.
Γνωριμία με τον λήπτη
Στην παρούσα φάση, οι πληροφορίες που επιτρέπεται να γνωρίζει ο δότης για τον λήπτη και αντιστρόφως, είναι περιορισμένες: "Γνωρίζω ότι ζει κάπου στη Γερμανία και ότι είναι ενήλικας, όχι παιδί. Επίσης, ότι έχω 10 στα 10 στους δείκτες συμβατότητας. Δεν ξέρω το φύλο, την ηλικία ή από τι πάσχει ο λήπτης", λέει ο 42χρονος.
Σύμφωνα με τη διεθνή δεοντολογία, η γνωριμία μεταξύ συμβατών δοτών και ασθενών δεν ενθαρρύνεται, παρόλα αυτά αν και οι δυο πλευρές το επιθυμούν και υπογράψουν το έντυπο συγκατάθεσης, η γνωριμία μπορεί να γίνει μετά την πάροδο δύο ετών. Μέσα σε αυτό το διάστημα επιτρέπεται η ανώνυμη επικοινωνία μεταξύ δότη και ασθενούς και αντίστροφα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ευχετήριες κάρτες, σύντομες επιστολές χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε προσωπικά στοιχεία που να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους.
Ο Γιώργος Σ. δηλώνει διατεθειμένος να συμπληρώσει το έντυπο συγκατάθεσης για τη μελλοντική γνωριμία του με τον λήπτη. "Θα ήθελα πολύ να τον δω, εφόσον βέβαια το επιθυμεί και εκείνος και εφόσον όλα πάνε καλά. Φυσικά, αυτό είναι που έχει σημασία τώρα", σημειώνει και προσθέτει: "Όταν θα φτάσει η ώρα να κάνω απολογισμό ζωής, θα λέω ότι είμαι περήφανος για τα παιδιά μου και για κάποια πράγματα που έκανα. Ένα από αυτά σίγουρα θα είναι αυτό".
Η διαδικασία
Αφού δήλωσε σύμφωνος, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, ο δότης έχει ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία, με μια σειρά από εξετάσεις και αναμένει τα νέα από την πλευρά του λήπτη. Όπως έχει ενημερωθεί, η λήψη του μοσχεύματος δεν θα γίνει με παρακέντηση στο χειρουργείο, αλλά με συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα, μια μέθοδο που σήμερα εφαρμόζεται στο 80% των περιπτώσεων.
"Έκανα κάποιες εξετάσεις αίματος, ώστε να επιβεβαιωθεί και τυπικά η συμβατότητα που βρέθηκε στο σάλιο, και να βεβαιωθεί εργαστηριακά ότι δεν πάσχω από κάποια μεταδοτική ασθένεια. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο του λήπτη, ο οποίος θα κάνει τη δική του προετοιμασία και εφόσον δοθεί το ΟΚ από τη Γερμανία θα κάνουμε μια σειρά από άλλες εξετάσεις για να προχωρήσουμε", λέει.
Στη συνέχεια η διαδικασία περιλαμβάνει την υποδόρια χορήγηση αυξητικού αιμοποιητικού παράγοντα επί τέσσερις συνεχείς μέρες και στο τέλος η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων, με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αιμοδοσίας: Το αίμα εισέρχεται και διαχωρίζεται σε ειδικό μηχάνημα κυτταραφαίρεσης που συλλέγει τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος τα επιστρέφει στο δότη. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 2 - 4 ώρες.
"Με ενημέρωσαν για ήπιες παρενέργειες των ενέσεων, σαν αυτές μετά από το εμβόλιο γρίπης, ενώ τις πρώτες μέρες μετά τη λήψη θα αισθάνομαι λίγο κουρασμένος", λέει ο δότης, στον οποίο προτάθηκε, επίσης, να προσέχει σε αυτό το διάστημα να μην αρρωστήσει. "Κάτι σαν μια άτυπη καραντίνα. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο για τον ασθενή, ο οποίος από την πλευρά του θα κάνει μια δύσκολη προετοιμασία και θα μπει σε ανοσοκαταστολή", καταλήγει.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου