Ένας στους δύο νέους 15 έως 29 ετών μένουν σε υπερπλήρη νοικοκυριά στην Ελλάδα. Πρόκειται κυρίως για τα σπίτια των γονιών τους, στα οποία δεν υπάρχει διαθέσιμο ένα δωμάτιο ανά μέλος της οικογένειας.

Η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη υψηλότερη ευρωπαϊκή θέση σε ποσοστά νέων που ζουν υπό αυτές τις συνθήκες, με διπλάσιο ποσοστό από το μέσο ευρωπαϊκό, όπως προκύπτει από σημερινή έκθεση της Eurostat (στοιχεία 2021).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, το ποσοστό των νέων που ζουν σε "υπερπλήρη νοικοκυριά" στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά το 26% και είναι κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό υπερπληθυσμού στο σύνολο του πληθυσμού (17%).

Ένα άτομο θεωρείται ότι ζει σε ένα υπερπλήρες νοικοκυριό εάν το σπίτι δεν διαθέτει ελάχιστο αριθμό δωματίων, δηλαδή ένα δωμάτιο ανά ζευγάρι ή ένα δωμάτιο για κάθε μέλος ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από χώρα σε χώρα της Ευρώπης. Πιο πιεστική είναι η κατάσταση στη Ρουμανία, όπου το 60% των νέων ζουν σε υπερπλήρες νοικοκυριό και ακολουθούν η Βουλγαρία (57%), η Λετονία (54%), η Ελλάδα (48%) και η Πολωνία (47%).

Πολύ καλύτερη είναι στην Κύπρο και στη Μάλτα, όπου μόλις το 4% των νέων διαμένουν σε υπερπλήρη νοικοκυριά και ακολουθούν η Ιρλανδία (5%), η Ολλανδία και το Βέλγιο (8%).

Το ποσοστό υπερπληθυσμού για τους νέους ήταν υπερδιπλάσιο από το ποσοστό του πληθυσμού στη Δανία (21,6% για τους νέους έναντι 9,2% πληθυσμό όλων των ηλικιών), στην Ολλανδία (7,5% έναντι 3,4%) και στη Φινλανδία (15,6% έναντι 7,4%).

Οι χαμηλότερες διαφορές μεταξύ των νέων και του γενικού πληθυσμού καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (1,1 ποσοστιαίες μονάδες), στην Κύπρο και στη Μάλτα (και οι δύο 1,3), στο Βέλγιο (2,3) και στο Λουξεμβούργο (2,6 ποσοστιαίες μονάδες).

Δημ.Κ.

Πηγές:
Eurostat

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών