Καθηγητής στη Φλόριντα αναδύθηκε την Παρασκευή στην επιφάνεια έχοντας περάσει 100 ημέρες κάτω από το νερό, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά 73 ημέρες.

Ο Joseph Dituri αναδύθηκε αργά από το προσωρινό του σπίτι στην Key Largo εν μέσω χειροκροτημάτων από το πλήθος. Τα καταφέραμε, δήλωσε χαρούμενος.

Ο 55χρονος καθηγητής Dituri, του University of South Florida, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής ανθρώπου κάτω από το νερό.

Μίλησε στην USA TODAY 2 ώρες μετά την επιστροφή του στην επιφάνεια για τα αρχικά του ευρήματα σχετικά με το πώς η υποβρύχια ζωή επηρεάζει το σώμα, τι του λείπει περισσότερο από τη γήινη ζωή και τι θα του λείψει από την υποβρύχια.

Ο Dituri θέλησε να μελετήσει πώς ανταποκρίνεται το ανθρώπινο σώμα σε μακροχρόνια έκθεση σε ακραία πίεση και αν το να ζει με υπερβαρική πίεση μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και ψυχολογικά τεστ πριν αρχίσει να ζει σε οίκημα κάτω από τη θάλασσα. Ιατρική ομάδα συνέχισε να τον υποβάλλει σε εξετάσεις όταν ήταν στο νερό και θα συνεχίσει και τις επόμενες εβδομάδες.

Παρακολουθούν εγκεφαλικά κύματα, καρδιακό παλμό, αρτηριακή πίεση ουρία, κορεσμό οξυγόνου και κάνουν μετρήσεις στους μυς.

Καθώς έζησε κάτω από το νερό για 100 ημέρες ο Dituri εχει:

• Συρρικνωθεί σε ύψος κατά 1 εκατοστό. Οι αστροναύτες αντίθετα, ψηλώνουν
• Είχε 60-66% ύπνο σε στάδιο REM έναντι 40 % προηγουμένως
• Εμφάνισε μείωση της χοληστερόλης κατά 72 μονάδες
• Εμφάνισε μείωση της φλεγμονής κατά 30%

Οσον αφορά τη χοληστερόλη δήλωσε ότι η διατροφή του δεν άλλαξε κάτω από το νερό.

Δεν απουσίαζε η ανθρώπινη επαφή, καθώς είχε επισκέψεις από 60 ανθρώπους, όπως της μητέρας του, του αδελφού του, της συντρόφου του, επιστήμονες και 26 παιδιά.

Εφτασε στο σημείο να σκέφτεται ότι θα χρειαστεί μια αγκαλιά. Και όταν αναδύθηκε είχε χειραψίες και αγκαλιές.

Στο νερό του έλειπε η τακτική ανθρώπινη επαφή και στην ξηρά γνωρίζει ότι θα του λείπει η θαλάσσια ζωή. Ζώντας κάτω από το νερό έκανε φίλους, όπως έναν αστακό, που ονόμασε Fred. Τον είδε να μεγαλώνει και να ξεκινά την οικογένειά του. Επίσης είδε αλογάκι της θάλασσας για πρώτη φορά στη ζή του και τον κύκλο της ζωής φέρνοντας παράδειγμα το πλαγκτόν.

Θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες για να μελετηθούν τα στοιχεία και οι παρατηρήσεις. Ο Dituri έδειξε σκηνές από την υποβρύχια ζωή του στο Instagram.

 

Πηγές:
USA TODAY

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών