Στο Συνέδριο θα αναδειχθεί η σημαντική πρόοδος στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των κακοήθων νεοπλασμάτων, η οποία έχει επιτευχθεί χάρη στις εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής και Ανοσοθεραπείας. Ειδικότερα, η ανάπτυξη, έγκριση και χρήση καινοτόμων φαρμακευτικών παραγόντων, οι οποίοι βελτιώνουν σημαντικά την κλινική πορεία των ασθενών, γίνεται πλέον χάρη στην κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν την παθογένεση των κακοήθων νεοπλασμάτων.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας (ΙΜΒΕ) σε συνεργασία με το Α’ Τμήμα Χημειοθεραπείας του Α.Ν.Θ. Θεαγένειο και το Ογκολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Ρόδου, και τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
«Το παρόν και το μέλλον για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των κακοηθών νεοπλασμάτων είναι η σωστή εφαρμογή της Μοριακής Ιατρικής και Ανοσοθεραπείας οι οποίες κομίζουν αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με τη θεραπεία των ασθενών με κακοήθη νεοπλάσματα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΜΒΕ Παθολόγος-Ογκολόγος Μιχάλης Καραμούζης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. «Η συμβολή της Μοριακής Ιατρικής στη σύγχρονη αντιμετώπισή τους συνίσταται σε μοριακά τεστ που γίνονται στους όγκους αλλά και στο αίμα των ασθενών για να αποκαλύψουν εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και να συμβάλλουν στην εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Όσο δε για την ανοσοθεραπεία, μπορούμε να πούμε ότι έχει μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουμε τους συμπαγείς όγκους σε μερικές κατηγορίες ασθενών, βελτιώνοντας την πρόγνωσή τους».
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα παρουσιασθούν οι ερευνητικές κατευθύνσεις διεθνώς και οι μελλοντικές προοπτικές από την εφαρμογή της ανοσοθεραπείας στην κλινική πράξη, αλλά και οι νεότερες χειρουργικές τεχνικές που εκτελούνται πλέον και στη χώρα μας, όπως και τα αποτελέσματα κλινικών μελετών για νέα στοχευμένα και ανοσοθεραπευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη. Επίσης η ανάπτυξη αντίστασης στους μοριακά στοχευμένους παράγοντες και η αύξηση του κόστους φροντίδας του ογκολογικού ασθενούς είναι δύο από τις σημαντικότερες προκλήσεις από την εφαρμογή των καινοτόμων θεραπειών και θα συζητηθούν διεξοδικά στο συνέδριο.
Παράλληλα, στο φετινό Συνέδριο υπάρχουν σημαντικοί προσκεκλημένοι ομιλητές από, τις Η.Π.Α., Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, όπως η Dr. Julie Gralow, Chief Medical Officer της Αμερικανικής Ογκολογικής Εταιρείας (ASCO), η οποία θα βρεθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας και θα εστιάσει στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την καλύτερη φροντίδα των Ογκολογικών ασθενών. Παρών θα είναι και ο κ. Πέτρος Γρίβας, Καθηγητής Ογκολογίας στις Η.Π.Α. ο οποίος σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των παρουσιάσεων που θα γίνουν για τις προοπτικές εφαρμογής της ανοσοθεραπείας στη θεραπεία των συμπαγών όγκων αλλά και τις ελπίδες και τις προκλήσεις από τους συνδυασμούς ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων.
Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα παρουσιαστεί ο κρίσιμος ρόλος όλων των Ιατρικών ειδικοτήτων στην εποχή της Μοριακής Ιατρικής & Ανοσοθεραπείας, καθώς και οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των κακοηθών νεοπλασμάτων του πεπτικού και του ουροποιητικού, των σπάνιων όγκων, του καρκίνου του πνεύμονος, των γυναικολογικών όγκων, του παγκρεατικού καρκίνου και άλλων συμπαγών όγκων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη νέα γενιά επιστημόνων. Έτσι, θα υπάρχουν ξεχωριστές Συνεδρίες στις οποίες θα παρουσιασθούν σημαντικά αποτελέσματα Ελληνικών Ερευνητικών Ομάδων, ενώ σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) το ΙΜΒΕ διοργανώνει παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Φοιτητική Αριστεία VΙΙΙ», στο πλαίσιο της οποίας φοιτητές Ιατρικής θα παρουσιάσουν πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες πάνω στις εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής και της Ανοσοθεραπείας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου