Νέες οδηγίες για τη χορήγηση εισπνεόμενων και συστηματικώς χορηγούμενων αντιβιοτικών φθοριονινολόνης, εκδόθηκαν σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Έπειτα από προηγούμενη ενημέρωση, που έγινε στις αρχές του μήνα, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού ανακοίνωσαν σήμερα επικαιροποιημένες οδηγίες προς τους γιατρούς, σύμφωνα με τις οποίες οι συστηματικώς χορηγούμενες και εισπνεόμενες φθοριοκινολόνες δεν πρέπει να συνταγογραφούνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Σε ασθενείς που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες με ένα αντιοβιοτικό κινολόνης ή φθοριοκινολόνης.
- Σε μη σοβαρές ή αυτοπεριοριζόμενες λοιμώξεις, όπως φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα και οξεία βρογχίτιδα.
- Σε ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της μη επιλεγμένης κυστίτιδας, της οξείας παρόξυνσης χρόνιας βρογχίτιδας και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), της οξείας βακτηριακής ρινοκολπίτιδας και της οξείας μέσης ωτίτιδας, εκτός εάν τα άλλα αντιβιοτικά που συνιστώνται συνήθως για αυτές τις λοιμώξεις δεν θεωρούνται κατάλληλα.
- Σε μη βακτηριακές λοιμώξεις, όπως μη βακτηριακή (χρόνια) προστατίτιδα.
- Στην πρόληψη της διάρροιας των ταξιδιωτών ή υποτροπιαζουσών λοιμώξεων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.
Όπως επισημαίνουν, οι συστηματικώς χορηγούμενες και οι εισπνεόμενες φθοριοκινολόνες σχετίζονται με πολύ σπάνιες, σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, που προκαλούν αναπηρία, μακροχρόνιες και είναι δυνητικά μη αναστρέψιμες.
Τα συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο για τις εγκεκριμένες ενδείξεις και μετά από προσεκτική αξιολόγηση της σχέσης οφέλους - κινδύνου στον μεμονωμένο ασθενή.
Πηγές:
ΕΟΦ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές