Η διάρροια του καλοκαιριού αποτελεί παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παροδική αύξηση της συχνότητας ή της ρευστότητας των κενώσεων κατά το καλοκαίρι, συνηθέστερα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών. Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι ιδιαιτέρως συχνή σε περιοχές της Αφρικής, της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και της Ασίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για παθογόνους μικροοργανισμούς που πολλαπλασιάζονται στο τρόφιμο ή το νερό λόγω υψηλών θερμοκρασιών και κακών συνθηκών υγιεινής- συντήρησης. Σπανιότερα πρόκειται για δυσπεπτικά προβλήματα που προκαλεί η αλλαγή καθιερωμένων διατροφικών συνηθειών κατά τα ταξίδια,για δυσανεξία στις τοπικές κουζίνες, για προσβολή εντέρου κατά την κολύμβηση σε μολυσμένα ύδατα ή κατά την άσκηση σεξουαλικών πρωκτικών συνηθειών με μολυσμένους ερωτικούς συντρόφους (π.χ. με aids, neisseria gonorrhoeae).Κοινά αίτια διάρροιας που εισέρχονται στο σώμα μέσω νερού και τροφής είναι το Escherichia coli, η Shigella, το Campylobacter, η Salmonella,η Aeromonas, ορισμένοι ιοί, ο παράγων Norwalk, ορισμένα παράσιτα. Σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στα οποία τηρώνται πλημμελώς οι όροι υγιεινής μπορεί να εμφανιστούν εκτεταμένες επιδημίες.Ιδιαιτέρως ευπρόσβλητα είναι τα νεαρά άτομα.
Η συνήθης απλή διάρροια του καλοκαιριού περιλαμβάνει 3 έως οκτώ χαλαρές κενώσεις, διαρκεί λίγες ημέρες, ενώ συνυπάρχει ναυτία, κοιλιακή δυσφορία. Ο πυρετός είναι σπάνιος. Μπορεί να εμφανιστεί εμετός.Το σύνδρομο υποστρέφει στις περισσότερες περιπτώσεις εντός πενθημέρου. Η επαρκής λήψη νερού, το τσάι, το χαμομήλι οι ζωμοί, τονώνουν τον οργανισμό σε απλές περιπτώσεις διάρροιας και συντελούν στην αναπλήρωση χρήσιμων ιχνοστοιχείων.
Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, το καλό ψήσιμο των τροφών, την προσεχτική επιλογή ταβέρνας και εστιατορίου κατά τις εξόδους.Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών έχει ζωτική σημασία (ιδιαίτερα πριν το φαγητό, μετά την αφόδευση, μετά από χειραψίες). Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα, σε όλη την επιφάνεια, χωρίς να αμελούνται τόσο οι πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα, όσο και η περιοχή κάτω από τα νύχια. Στη συνέχεια ξεπλένετε με άφθονο νερό και στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα. Το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να εκτίθενται στον αέρα, αλλά να συντηρούνται σωστά στο ψυγείο. Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται καλά με καυτό νερό και σαπούνι. Δεν πρέπει να καταναλώνονται αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό παγάκια τρόφιμα, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα φρούτα πρέπει να ξεφλουδίζονται κατά τα ταξίδια και τα γεύματα σε ταβέρνες εστιατόρια.
Πότε δεν πρέπει να αναβάλλετε την ιατρική σας εξέταση:
- Εάν η διάρροια συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονο κοιλιακό πόνο, αίμα στα κόπρανα, υπόταση
- Εάν πάσχετε από νόσημα που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα ή είστε ηλικιωμένος: Στον υγιή άνθρωπο, τo γαστρικό οξύ του στομάχου, οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, αποτελούν σημαντικά στοιχεία άμυνας έναντι των λοιμογόνων παραγόντων που καταπίνονται με αποτέλεσμα η φλεγμονή να περιχαρακώνεται στο έντερο και η διάρροια να εξαφανίζεται ταχέως. Σε ορισμένες περιπτώσεις κακής ανοσολογικής ανταπόκρισης ή επιθετικού λοιμογόνου αιτίου, το παθογόνο αίτιο κινδυνεύει να διαπεράσει τον γαστρεντερικό φραγμό, να εισέλθει στη συστηματική κυκλοφορία, να προσβάλλει εσωτερικά όργαναή να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση. Τα άτομα με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, τα μωρά και οι ηλικιωμένοι ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών.
- Εάν η διάρροια παρατείνεται πάνω από πέντε ημέρες ή υποτροπιάζει. Η διάρροια στις περιπτώσεις αυτές ενδέχεται να έχει ως αίτιο σοβαρότερο λοιμώδες νόσημα (π.χ. ιός hiv) και να μην πρόκειται για την απλή λοιμώδη γαστρεντερίτιδα του καλοκαιριού. Σε άλλες περιπτώσεις πρόκειται για σοβαρή αλλεργία δυσανεξία ή για παθολογικές καταστάσεις μη συνδεόμενες με το καλοκαίρι όπως καταστάσεις δυσαπορρόφησης, ορμονικές διαταραχές, ορισμένα καρκινώματα, κοιλιοκάκη, η ισχαιμική κολίτιδα, η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια