Όλοι χρειάζονται συναισθηματική υποστήριξη, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς και πότε να την παρέχουμε. Για να δημιουργήσετε μια υγιή σχέση, θέλετε ο/η σύντροφός σας να γνωρίζει ότι είστε εκεί, ενώ εξακολουθεί να προσέχετε τη δική σας ψυχική ευημερία. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για την παροχή συναισθηματικής υποστήριξης με τρόπο που είναι υγιής τόσο για εσάς όσο και για τον σύντροφό σας.

Ακούστε τον σύντροφό σας

Όταν ο/η σύντροφός σας ανοίγεται, είναι σημαντικό να ακούτε πραγματικά και να δίνετε προσοχή. Μπορεί να είναι εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή σας, αλλά είναι σημαντικό να δοθεί η πλήρης προσοχή σας στον σύντροφό σας.

Ρωτήστε τον σύντροφό σας τι χρειάζεται από εσάς

Αν ο/η σύντροφός σας ανοίγεται σε εσάς και δεν είστε σίγουροι τι χρειάζεται, μπορείτε να ρωτήσετε τι ψάχνει εκείνη τη στιγμή. Μια καλή ερώτηση για διευκρίνιση είναι: "Θέλεις να σου πω τη γνώμη μου ή προτιμάς απλά να μιλήσεις σήμερα;" Ένας άνθρωπος που απλά θέλει να εκτονωθεί θα εκτιμήσει περισσότερο το να ακούσετε, και μάλλον δεν θα είναι συναισθηματικά σε θέση να ακούσει (πόσο μάλλον να δεχτεί) πιθανές λύσεις.

Λάβετε στα σοβαρά τα προβλήματά τους

Ό,τι και αν αντιμετωπίζει ο σύντροφός σας, είναι σημαντικό να το λάβετε σοβαρά υπόψη και να ανταποκριθείτε με ενσυναίσθηση, φροντίδα και συμπόνια – ακόμα και αν δεν είναι κάτι που προσωπικά θα το θεωρούσατε σημαντικό. Επειδή για τον σύντροφό σας, είναι μεγάλη υπόθεση.

Προσφέρετε σωματική στοργή

Το αν η σωματική στοργή είναι επιθυμητή ή χρήσιμη εξαρτάται από το άτομο και την κατάσταση. Για μερικούς, η σωματική στοργή μπορεί να είναι ευπρόσδεκτη και παρηγορητική σε στιγμές άγχους, ενώ για άλλα άτομα όχι.

Προσφέρετε χειρονομίες με νόημα

Όταν ο σύντροφός σας δυσκολεύεται, μπορεί να δυσκολευτεί περισσότερο να φέρει εις πέρας τις συνηθισμένες καθημερινές ευθύνες και εργασίες. Ενώ το να ακούτε τον σύντροφό σας είναι σημαντικό, μερικοί άνθρωποι εκτιμούν πιο "δραστικές" ενέργειες, όπως τη φροντίδα ορισμένων από τις εργασίες που μπορεί να μην μπορούν να διαχειριστούν αυτή τη στιγμή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη