Από ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του μεταβατικού μέτρου της στελέχωσης ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με οδηγούς από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των νησιών που προτάσσονται είναι η Χίος, η Λέρος και η Κως, που αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης. Στο «κάδρο» μπαίνουν και άλλες νησιωτικές –και όχι μόνο- περιοχές με κάλυψη από μόνο ένα ασθενοφόρο, γεγονός που αφήνει αβοήθητους κατοίκους και επισκέπτες όταν αυτό εξυπηρετεί άλλο περιστατικό.

Το iatronet.gr κατέγραψε την εικόνα και τις πρώτες αντιδράσεις εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ και υγειονομικών σε νησιά, καθώς και πυροσβεστών, ως προς τη δυνατότητά τους να συνδράμουν.

Η κατάσταση στη Χίο

Στις 7 Ιουνίου, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, ο Μάρκος Σκούφαλος, επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία και ζήτησε βοήθεια, διακόπτοντας την ομιλία του. Συνάδελφοί του χρειάστηκε να τον σηκώσουν στα χέρια, μαζί με την καρέκλα στην οποία καθόταν, και να τον κατεβάσουν στο πεζοδρόμιο, από όπου με ΙΧ αυτοκίνητο συναδέλφου του διακομίστηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου. Αυτό συνέβη γιατί το μοναδικό διαθέσιμο ασθενοφόρο βρισκόταν σε άλλο περιστατικό.

Το γεγονός συνέβη ένα χρόνο μετά τη μεγάλη κινητοποίηση στο νησί για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, με αφορμή τον θάνατο 55χρονου πυροσβέστη. Τότε δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για άμεση στελέχωση ώστε να υπάρχει μόνιμα και δεύτερο ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια. Η κατάσταση παραμένει η ίδια και σήμερα, όπως λέει στο iatronet.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Χίου, Φώτης Βύρας.

«Παρά τις υποσχέσεις εξακολουθούμε να έχουμε ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια και μόνο κάποιες φορές ένα δεύτερο», αναφέρει και προσθέτει πως τα περιστατικά σε αναμονή είναι συχνά, σε ένα νησί με πολύ μεγάλες αποστάσεις, με πληθυσμό που το καλοκαίρι διπλασιάζεται, ξεπερνώντας τους 100.000 κατοίκους.

Ο ίδιος διαβάζει με σκεπτικισμό τις πληροφορίες ότι το νησί θα είναι από τα πρώτα στα οποία θα εφαρμοστούν τα μικτά πληρώματα. «Η εκπαίδευσή μας κρατά 5 εξάμηνα, δεν μπορεί να κάνει εξειδικευμένη διάσωση ένας συνάδελφος της πυροσβεστικής με απλή εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες», υποστηρίζει και προσθέτει: «Μια γιαγιά με εγκεφαλικό είναι το εύκολο περιστατικό. Όμως, όταν κάποιος χωρίς ειδικές γνώσεις κληθεί σε τροχαίο, θα μπορούσε άθελά του με έναν λάθος χειρισμό να προκαλέσει ζημιά στο θύμα που θα τον αφήσουν παράλυτο». Σε ό,τι αφορά τον αντίλογο, ότι η ενίσχυση από πυροσβεστική και ένοπλες δυνάμεις θα γίνει μόνο με οδηγούς, απαντά: «Εμείς δεν έχουμε οδηγούς. Ο συνάδελφος αφήνει το τιμόνι και κάνει διάσωση».

Στη Λέρο

Ως μια προσπάθεια «όπως - όπως μεταφοράς των ασθενών, στο πλαίσιο της πολιτικής περικοπών στην υγεία», βλέπει την προσπάθεια μικτών κλιμακίων στο ΕΚΑΒ ο Γιώργος Τσουκαλάς, παθολόγος στο Θεραπευτήριο Λέρου και πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Λέρου, Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου. «Τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες διασώστες που έχουν εκπαιδευτεί και περιμένουν διορισμό, η κυβέρνηση επιστρατεύει πυροσβέστες και στρατιωτικούς για πληρώματα», αναφέρει.

Ο ίδιος κατήγγειλε δημόσια, πριν από ένα μήνα, περιστατικό με μια γυναίκα ασθενή, η οποία παρέμεινε διασωληνωμένη για περισσότερες από 24 ώρες, αναμένοντας τρόπο να μεταφερθεί σε ΜΕΘ της Αθήνας. «Τελικά τη μετέφεραν με πλωτό μέσο στην Κω, με τη συνοδεία της μοναδικής αναισθησιολόγου μας, και από εκεί την πήρε C-130 για την Αθήνα», λέει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΕΚΑΒ Λέρου διαθέτει 8 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ ένα ασθενοφόρο χρειάζεται 11 άτομα για 24ωρη βάρδια. «Οι βάρδιες του ασθενοφόρου καλύπτονται με μετακινήσεις, ενώ υπάρχει δεύτερο ασθενοφόρο, αλλά δεν έχει πλήρωμα για να λειτουργήσει», αναφέρει, ενώ διερωτάται και αν η πυροσβεστική έχει επαρκεί στελέχωση προκειμένου να συνδράμει. «Πριν από ένα μήνα που επισκέφθηκα την πυροσβεστική ήταν μόνο 2 μόνιμοι υπάλληλοι και 5 εποχικοί. Δεν ξέρω αν ενισχύθηκαν και αν θα μπορέσουν να βοηθήσουν το ΕΚΑΒ, ενώ διανύουμε αντιπυρική περίοδο».

Στη Λήμνο

Στη Λήμνο άκουσαν με έκπληξη πως το νησί συγκαταλέγεται σε αυτά που προτάσσονται για τη συγκρότηση μικτών κλιμακίων. «Έχουμε σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου, αλλά στα επίγεια μέσα του ΕΚΑΒ μπορώ να πω πως είμαστε καλύτερα από άλλα νησιά», αναφέρει ο Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, ψυχίατρος, διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο Λήμνου και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ περιγράφοντας το πρόβλημα: «Σε ένα νοσοκομείο που καλύπτει 20.000 κατοίκους τον χειμώνα και πάνω από 60.000 το καλοκαίρι, οι περισσότερες ειδικότητες έχουν μόνο έναν γιατρό, ο οποίος καλείται να εφημερεύει καθημερινά. Ο χειρουργός ξεπέρασε τις 60 συνεχόμενες μέρες εφημερίας», σημειώνει και προσθέτει: «Αποτέλεσμα είναι να χρειάζεται πολύ συχνά να γίνονται αεροδιακομιδές. Σήμερα κάναμε πάλι, όπως και προχθές».

Πυροσβεστική: 3.600 κενά

Από την πλευρά των πυροσβεστών, υπάρχει η διάθεση συνεργασίας όπου χρειαστεί, αλλά διατυπώνονται ενστάσεις ως προς τη δυνατότητα ανταπόκρισης, λόγω και της εκεί υποστελέχωσης.

«Έχουμε 3.600 κενά στην πυροσβεστική και το προσωπικό είναι ήδη επιβαρυμένο, ενώ ακόμη δεν ξέρουμε πόσο θα αυξηθούν οι επιφυλακές καθώς διανύουμε αντιπυρική περίοδο», λέει στο iatronet.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννης Ιωαννίδης. «Εμείς δεν αρνούμαστε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη, πηγαίνουμε όπου μας χρειάζονται, όπως το έχουμε αποδείξει διαχρονικά, αλλά είμαστε πρώτα πυροσβέστες», καταλήγει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024