Το τσάι είναι από τα πιο αρχαία και δημοφιλή ροφήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κατανάλωση τσαγιού χρονολογείται από τον τρίτο αιώνα. Το μαύρο τσάι είναι από τις πιο αγαπημένες επιλογές, αλλά δεν μιλάμε αρκετά συχνά για αυτό σε σχέση με το πράσινο τσάι.

Το μαύρο, το πράσινο, το oolong και το λευκό τσάι προέρχονται από το φυτό Camellia sinensis. Αυτά τα είδη τσαγιού διαφέρουν από τα αφεψήματα από βότανα, τα οποία παρασκευάζονται από αποξηραμένα βότανα, μπαχαρικά ή φύλλα άλλων φυτών. Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη που έχει το μαύρο τσάι για την υγεία μας.

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Το μαύρο τσάι είναι γεμάτο με φλαβονοειδή. Αυτά τα φυτικά χημικά δρουν ως αντιοξειδωτικά για να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται στον οργανισμό φυσιολογικά, αλλά εισέρχονται επίσης στο σώμα από το περιβάλλον, και μπορούν να συσσωρευτούν στα κύτταρα και να τα καταστρέψουν. Η βλάβη των κυττάρων μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή που συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες παθήσεις. Τα αντιοξειδωτικά κρατούν τις ελεύθερες ρίζες υπό έλεγχο.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Οι θεαφλαβίνες, ένα είδος φλαβονοειδούς, δίνουν στο μαύρο τσάι το σκούρο χρώμα του. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι θεαφλαβίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας την ποσότητα χοληστερόλης που απορροφά το πεπτικό σας σύστημα. Το μαύρο τσάι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα και σε ένα άλλο αντιοξειδωτικό, την κερκετίνη, η οποία έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς μας.

Μας ξυπνάει

Ένα φλιτζάνι μαύρου τσαγιού έχει περίπου 47 mg καφεΐνης. Αν θέλετε να περιορίσετε τον καφέ, το μαύρο τσάι είναι μια πολύ καλή εναλλακτική. Μάλιστα, αν ο καφές σάς προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και προβλήματα με τον ύπνο, το να αλλάξετε το πρωινό σας (και ειδικά το απογευματινό σας) ρόφημα με μαύρο τσάι θα σας βοηθήσει να τα ξεπεράσετε και να κοιμάστε πιο εύκολα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική, πλωτή τελετή έναρξης
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου