Οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ πιο συχνές στους νέους ανθρώπους απ' ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και μειώνουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους, δείχνει νέα έρευνα στην Αυστραλία.

Η έρευνα έδειξε πως υπήρχε διαφορά στην παραγωγικότητα που έφτανε το 40% στους 22χρονους συμμετέχοντες με αϋπνία ή άλλη διαταραχή ύπνου. Η διαφορά αυτή στη διάρκεια ενός ολόκληρου χρόνου αναλογεί σε τέσσερις εβδομάδες χαμένης δουλειάς, δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Amy Reynolds, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Ύπνου στο Flinders University, στην Αδελαΐδα.

Στην έρευνα εντάχθηκαν 554 νέοι που υποβλήθηκαν σε ολονύκτια πολυυπνογραφία (μελέτη ύπνου) και σε τρεις αξιολογήσεις της παραγωγικότητάς τους. Συμπλήρωσαν επίσης αναλυτικά ερωτηματολόγια ύπνου. Το 21,7% είχαν μία ή περισσότερες διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία από την οποία έπασχε το 17%, η σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου (έπασχε το 5,4% των νέων), το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (έπασχε το 0,4% των νέων).

Από τους ασθενείς αυτούς, μόνο το 14% είχαν απευθυνθεί παλαιότερα σε γιατρούς επειδή ένιωθαν υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας. Οι υπόλοιποι απλώς την ανέχονταν.

Η μέση ολική απώλεια παραγωγικότητας στους νέους με διαταραχές ύπνου ήταν 164 ώρες τον χρόνο, ενώ στους υγιείς συνομηλίκους τους ήταν μόλις 30 ώρες τον χρόνο.

"Η έρευνά μας δείχνει ότι οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ συχνές στους νεαρούς ενήλικες και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εργασία τους", τόνισε η Reynolds. "Το κυριότερο πρόβλημα είναι ο λεγόμενος παρουσιασμός (presenteeism) που εκδηλώνεται όταν οι εργαζόμενοι ναι μεν βρίσκονται στην εργασία τους, αλλά δεν είναι πλήρως λειτουργικοί".

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Medical Journal of Australia.

Πηγές:
Medical Journal of Australia

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Πώς θα επιλεγούν οι ασθενείς για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές
C4C: Η ευρωπαϊκή συμμαχία για καλύτερα παιδιατρικά φάρμακα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]