Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει γερμανική Ένωση για το περιβάλλον και την προστασία του σε ότι αφορά παιχνίδια από την Κίνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.  

Τα παιδικά παιχνίδια που αγοράζονται από το διαδίκτυο μπορεί να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις βλαβερών χημικών ουσιών, οι οποίες μάλιστα απαγορεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λόγω της άνθησης του διαδικτυακού εμπορίου, εντοπίζονται όλο και συχνότερα προϊόντα με προέλευση από την Κίνα που είναι μολυσμένα με πλαστικοποιητές ή άλλες καρκινογόνες ουσίες, σύμφωνα με νομική γνωμοδότηση της "Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland" - BUND (Ένωση για το περιβάλλον και την προστασία της Φύσης στην Γερμανία).

Η περιβαλλοντική οργάνωση ζήτησε την επαρκή προσαρμογή των υφιστάμενων νόμων στον ψηφιακό κόσμο.

"Δυστυχώς, το διαδικτυακό εμπόριο δεν ελέγχεται ακόμη με τρόπο συγκρίσιμο με το σταθερό εμπόριο. Και με αυτόν τον τρόπο οι βλαβερές ουσίες μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό των παιδιών μας", εξηγεί η εκτελεστική διευθύντρια της BUND, Antje Broock.

Οι κατάλληλοι έλεγχοι δεν είναι δυνατοί με την τρέχουσα πρακτική, η παρακολούθηση της αγοράς υστερεί. "Οι κυρώσεις για τις παραβάσεις πρέπει να είναι τόσο υψηλές ώστε να λειτουργούν και αποτρεπτικά", αξίωσε η οργάνωση.

Σύμφωνα με την BUND, μια αξιολόγηση του συστήματος ταχείας προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα μη διατροφικά προϊόντα δείχνει ότι ο αριθμός των αναφερόμενων αντικειμένων που περιέχουν απαγορευμένες χημικές ουσίες έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Συχνά ανάμεσά τους βρίσκονται παιχνίδια όπως κούκλες ή γλίτσα από κινεζική παραγωγή, ορισμένα από τα οποία μπορεί να αποτελούνται έως και κατά το ήμισυ από ορμονικά επιβλαβείς πλαστικοποιητές, όπως ανέλυσε η BUND.

Οι αρμόδιες αρχές στις χώρες της ΕΕ έχουν εντοπίσει περισσότερα από 200 τέτοια παιχνίδια. Εκτός από πλαστικοποιητές, περιέχουν επίσης καρκινογόνες νιτροζαμίνες όπως το βόριο, τη δισφαινόλη Α και την εξαιρετικά μακράς διάρκειας τοξίνη TBT, όπως εξήγησαν οι περιβαλλοντολόγοι.

Πλατφόρμες όπως η Amazon, η Ebay ή η Alibaba βρίσκονται σε έναν "νομικά ελεύθερο χώρο" στον οποίο μπορούν "εντελώς νόμιμα να παρακάμπτουν τους προστατευτικούς κανονισμούς". "Είναι προφανές ότι τα πάντα, ακόμη και επικίνδυνα παιχνίδια, μπορούν να λανσάρονται στην αγορά μέσω αυτών των εμπορικών κολοσσών, επειδή κανείς δεν έχει να φοβηθεί σοβαρές συνέπειες", επέκρινε ο von Broock.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράσεις από την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα