Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι με έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους εξακολουθούν να οδηγούν, παρότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα, αναφέρεται σε νέα έρευνα.
Επιστήμονες από το University of Michigan Medicine πραγματοποίησαν έρευνα σε περισσότερα από 600 άτομα, ηλικίας 65 ετών και πάνω, που είχαν στα τεστ νοητικών δεξιοτήτων ευρήματα συμβατά με ήπια νοητική διαταραχή. Το 61,4% από αυτούς ήταν νυν οδηγοί, παρά τα νοητικά προβλήματά τους.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ήπια νοητική διαταραχή επηρεάζει τις νευροψυχολογικές και οπτικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για ασφαλή οδήγηση. Η διαταραχή αυτή συχνά εξελίσσεται σε άνοια, η οποία επιτείνει ακόμα περισσότερο τους κινδύνους της οδήγησης. Μάλιστα σε μελέτη του 2017 είχε διαπιστωθεί πως ακόμα και άτομα με ήπια άνοια έχουν αυξημένη πιθανότητα να αποτύχουν στα τεστ αξιολόγησης της ικανότητας οδήγησης.
Υπολογίζεται ότι σχεδόν ένας στους εννέα ηλικιωμένους ζουν με άνοια, η συχνότερη αιτία της οποίας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.
Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες ηλικιωμένους με ήπια νοητική διαταραχή δήλωσαν ότι έχουν περιορίσει τη διάρκεια της οδήγησής τους. Άλλοι είπαν ότι δεν οδηγούν πλέον τη νύχτα ή όταν βρέχει. Ωστόσο το 35% των ανθρώπων που ζούσαν με τους ασθενείς είπαν ότι είχαν επιφυλάξεις για την ικανότητα των ηλικιωμένων να οδηγούν.
«Μερικοί ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή ίσως διατηρούν την ικανότητα οδήγησης, αλλά πολλοί άλλοι όχι», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Lewis Bayard Morgenstern, καθηγητής Αγγειακής Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο. «Παρότι η συζήτηση για το θέμα αυτό είναι δύσκολη, δεν πρέπει να αποφεύγεται. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι ηλικιωμένοι ότι κινδυνεύουν και πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πάψουν να οδηγούν».
Στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί άνω των 80 ετών έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να σκοτωθούν, αν εμπλακούν σε τροχαίο.
Πηγές:
Journal of the American Geriatrics Society
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές