Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση αποθέματος φαρμάκων, δημιουργήθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Σκοπός είναι η παρακολούθηση της αγοράς, για εξασφάλιση της επάρκειας, σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΕΟΦ γνωστοποίησε σήμερα πως καθιερώνει νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία "Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης", στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού.
Σε πρώτη φάση, καλούνται οι Κάτοχοι Άδειας Χονδρικής πώλησης φαρμάκων να προετοιμαστούν, δημιουργώντας λογαριασμό για την εν λόγω υπηρεσία, άμεσα και σε κάθε περίπτωση εντός εύλογου χρόνου 7 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της γνωστοποίησης.
Αναλυτικές Οδηγίες για τη χρήση του συστήματος βρίσκονται αναρτημένες στο περιβάλλον του χρήστη του συστήματος.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΦ, 127 φάρμακα βρίσκονται σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη στην Ελλάδα. Πρόκειται για 60 φάρμακα κοινότητας (για διάφορες παθήσεις), 13 νοσοκομειακά σκευάσματα και 54 φάρμακα που εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Στον κατάλογο του ΕΟΦ περιλαμβάνονται και ογκολογικά φάρμακα, τα οποία εισήγαγε το ΙΦΕΤ και τώρα δεν το πράττει, καθώς δεν μπορεί να τα βρει σε καμία αγορά του εξωτερικού.
Στις αρχές του μήνα, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ανακοινώσει τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η απαγόρευση των εξαγωγών, η αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, δήλωση από τις φαρμακαποθήκες των ελλειπόντων φαρμάκων και η χορήγηση μόνο με ηλεκτρονική συνταγή των φαρμάκων με περιορισμένη διαθεσιμότητα.
Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της Φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF) στους οποίους έχει επισημάνει την ανάγκη διατήρησης της επάρκειας στην ελληνική αγορά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές