Το έχουμε πάθει όλοι, είτε από το φαγητό μας, είτε (πιο συχνά) από την πρώτη γουλιά ζεστού καφέ. Οι υπολογισμοί μας δεν ήταν σωστοί και ξαφνικά νιώθουμε έναν έντονο πόνο στην άκρη της γλώσσας μας: Καήκαμε. Τώρα τι κάνουμε;

Τα εγκαύματα της γλώσσας πρώτου βαθμού είναι τα πιο συνηθισμένα και επηρεάζουν μόνο το ανώτερο στρώμα του ιστού. Η γλώσσα σας μπορεί να φαίνεται κόκκινη. Μπορεί να παρουσιάσετε πρήξιμο, ήπιο πόνο ή και τα δύο.

Τα εγκαύματα της γλώσσας δεύτερου βαθμού υπερβαίνουν το ανώτερο στρώμα του ιστού και πονάνε περισσότερο από τα εγκαύματα πρώτου βαθμού. Εκτός από το να γίνει κόκκινη και να διογκωθεί, μπορεί να παρατηρήσετε ότι σχηματίζονται φουσκάλες πάνω στη γλώσσα σας.

Τα εγκαύματα της γλώσσας τρίτου βαθμού είναι τα πιο σοβαρά, επηρεάζοντας τα βαθύτερα στρώματα του ιστού. Οι πληγείσες περιοχές της γλώσσας σας είτε θα μαυρίσουν είτε θα γίνουν λευκές. Τα εγκαύματα της γλώσσας τρίτου βαθμού μπορεί να προκαλέσουν είτε μούδιασμα είτε πολύ έντονο, βασανιστικό πόνο.

Οι γευστικοί σας κάλυκες βρίσκονται ανάμεσα στα εξογκώματα που καλύπτουν τη γλώσσα σας. Όταν καίγονται, μερικές φορές εξαφανίζονται, κάνοντας τη γλώσσα σας να φαίνεται ασυνήθιστα λεία. Η αίσθηση της γεύσης σας μπορεί επίσης να μειωθεί προσωρινά (ή να εξαφανιστεί εντελώς) μετά από ένα έγκαυμα.

Η σοβαρότητα του τραυματισμού καθορίζει αν θα χρειαστείτε ιατρική φροντίδα. Αν πιστεύετε ότι έχετε υποστεί έγκαυμα δεύτερου ή τρίτου βαθμού, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας άμεσα. Τα εγκαύματα αυτής της φύσης είναι πολύ σοβαρά για να τα αντιμετωπίσετε μόνοι σας και μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές. Ευτυχώς, η πλειονότητα των εγκαυμάτων της γλώσσας είναι πρώτου βαθμού - που σημαίνει ότι μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε μόνοι σας στο σπίτι, τις περισσότερες φορές με ένα απλό, μη-συνταγογραφούμενο παυσίπονο. Αυτές είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Πίνετε κρύα ροφήματα και τρώτε κρύα φαγητά

Έχετε ψάξει ποτέ δικαιολογία για να απολαύσετε ένα μπολ παγωτό ή σορμπέ; Μόλις την βρήκατε. Τις πρώτες μέρες μετά το έγκαυμα της γλώσσας, επιλέξτε κρύα ή παγωμένα τρόφιμα που δεν θα ερεθίσουν περισσότερο το έγκαυμα.

Πιπιλίστε παγάκια

Με προσοχή, αλλά θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε προσωρινά.

Καλύψτε τη γλώσσα σας με γάλα ή μέλι

Το γάλα είναι ο πιο άμεσος τρόπος να ηρεμήσουμε τη γλώσσα μας όταν καεί από ένα καυτερό φαγητό, και ισχύει και με ένα απλό έγκαυμα. Το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ξεπλύνετε το στόμα σας με αλατόνερο

Τα ξεβγάλματα με αλατόνερο είναι πολύ αποτελεσματικά: Μπορούν να απαλύνουν τον πόνο της γλώσσας και να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Αποφύγετε τα στοματικά διαλύματα με βάση το αλκοόλ, τα οποία μπορούν να ερεθίσουν τις πληγές και να αυξήσουν τον πόνο.

Φροντίστε για καλή στοματική υγιεινή

Το να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα είναι πάντα σημαντικό, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν έχετε μια πληγή στο στόμα σας. Το να διατηρείτε το στόμα σας καθαρό βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νομοσχέδιο για ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 
Καρκίνος μαστού: Η κατάθλιψη μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης [μελέτη]
Ο ΕΕΣ διοργάνωσε σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών για μαθητές της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής