Ο FDA ενέκρινε νέο τεστ αίματος για τον καρκίνο παχέος εντέρου. Το Shield, της Guardant Health, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση, αλλά προκαλεί ενθουσιασμό στους γιατρούς, που δήλωσαν ότι έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το ποσοστό εξετάσεων για τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ.

Ο Dr. Arvind Dasari, του University of Texas MD Anderson Cancer Center, χαρακτήρισε την έγκριση ‘’καλοδεχούμενη εξέλιξη’’.

Όμως, προειδοποίησε ότι ‘’πρέπει να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε την επίδρασή του όσον αφορά τη βελτίωση στις εξετάσεις και τη μείωση της θνησιμότητας’’.

Ερευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο έδειξε ότι το Shield ήταν 83% αποτελεσματικό στον εντοπισμό καρκίνων του παχέος εντέρου. Δουλεύει εντοπίζοντας το DNA που απελευθερώνουν στο κυκλοφορικό σύστημα καρκινικοί όγκοι.

Είναι πιο αποτελεσματικό στον εντοπισμό καρκίνων πιο προχωρημένου σταδίου. Η έρευνα έδειξε ότι το Shield εντοπίζει μόνο το 13% πολυπόδων πιο αρχικού σταδίου.

Η εξέταση θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια, με έναρξη την ηλικία των 45 ετών.

Θετική ένδειξη στο τεστ δεν είναι απαραίτητα διάγνωση. Αν το αποτέλεσμα υποδεικνύει την ύπαρξη καρκίνου, οι ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση, ώστε οι γιατροί να δουν πού εντοπίζεται ο όγκος και πόσο έχει προχωρήσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων στην Αττική
ΠΙΣ προς βουλευτές για ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Αποφύγετε αυτό το κρίσιμο λάθος
Σωστές και λάθος κινήσεις όταν έχουμε ημικρανία